Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Juncker δήλωσε πως «ως πρόεδρος του Eurogroup, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα μέχρι στιγμής», ενώ υπογράμμισε πως η μείωση του ελλείμματος που κατάφερε η χώρα μας ήταν «πέρα από κάθε προσδοκία». Ωστόσο, προειδοποίησε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης χρειάζονται «περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις» από την ελληνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, πρώτο θέμα και πάλι στο Bloomberg, ήταν η ελληνική οικονομία, με αφορμή την ολοκλήρωση της «αποστολής» των ελεγκτών της Τρόικας.
«Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα ενδέχεται να περάσουν το πρώτο τεστ αυτή την εβδομάδα, καθώς το κλιμάκιο της Τρόικας έχει συντάξει την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις των δανείων κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη και να βγάλει τη χώρα από την κρίση», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου.
«(Η Ελλάδα) εφαρμόζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί. Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στην επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, δεδομένης της δημοσιονομικής προσαρμογής που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη» δηλώνει ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics Ltd.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ σχεδιάζουν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μεταξύ 4 και 6 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε η Jennifer Beckman, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει κερδίσει 20% από την 1η Ιουλίου, στον απόηχο των ενδείξεων ότι το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα του Bloomberg.
Ταυτόχρονα, αλλάζει, έστω και αργά, το κλίμα στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους έναντι της Ελλάδας, καθώς προχωρά απρόσκοπτα το πρόγραμμα σταθεροποίησης και προσαρμογής.
Τα σενάρια καταστροφής δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε άλλα πιο ρεαλιστικά που λαμβάνουν υπόψη πραγματικά δεδομένα και στοιχεία που καταγράφουν την αντικειμενική εξέλιξη των μεγεθών στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει, λόγω της βοήθειας που λαμβάνει, ανάγκη προσφυγής στις αγορές για την κάλυψη του δανεισμού της, αναγκάζει σταδιακά τους διεθνείς επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και να δουν την επόμενη ημέρα για την οποία όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι θα πρέπει να «επενδύσουν» σε αρνητικά σενάρια.
Χθες σε έκθεσή της η Morgan Stanley δήλωσε εντυπωσιασμένη με την πρόοδο της Ελλάδας στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτωπο και υποστηρίζει πλέον πως η χώρα δεν θα αναγκαστεί απαραίτητα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ίσως να μην προχωρήσει τελικά σε αναδιάρθρωση χρέους.
Ειδικότερα αναφέρει ότι:
- Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει στο δημοσιονομικό επίπεδο.
- Εχει επιδείξει διαφάνεια στην εφαρμογή των μέτρων.
- Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πέρασαν νωρίτερα από τη «διορία» του Σεπτεμβρίου.
- Φαίνεται να διαθέτει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τις επόμενες αλλαγές.
- Το κόστος της «πτώχευσης» θα είναι πολύ μεγάλο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr