Επενδύσεις
Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες για την υλοποίηση του γραφείου "οne stop shop" (γραφείο άμεσης τακτοποίησης επενδυτικών αιτημάτων κ.α.) και όχι του "one more stop shop", όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο κ. Νικητιάδης. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον επενδύσεων για την Ελλάδα. "Εμείς έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για να είμαστε σε διαρκή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ρωσική αγορά
Στόχο για ένα εκατομμύριο τουρίστες τα επόμενα χρόνια έχει θέσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτός είναι επιτεύξιμος και υπενθύμισε ότι το έτος 2008 η Τουρκία είχε 3 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος, όπως είπε, ο αριθμός των Ρώσων που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι 300.000, ενώ για την επόμενη χρονιά, βάσει των εκτιμήσεων μεγάλων τοπικών οργανωτών ταξιδίων, θα σημειωθεί άνοδος από 20% έως 40%.
Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας της έκδοσης Visa ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων.Όπως εξήγησε ο κ. Νικητιάδης οι διήμερες επαφές του τόσο με παράγοντες του τουρισμού, με το Προξενείο και το Visa Centre της Μόσχας όσο και με απλούς Ρώσους πολίτες, που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, τον "έπεισαν" για την ανάγκη μιας σειράς μέτρων ενίσχυσης της διαδικασίας έκδοσης, όπως "η αύξηση του εποχιακού προσωπικού του Προξενείου με 30 ακόμη άτομα, ώστε να υπάρχουν κυλιόμενες βάρδιες, που θα δουλεύουν συνεχώς για τη διευκόλυνση των επισκεπτών".
Αξιοποιώντας το γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας, ο κ. Νικητιάδης είπε ότι "θα χαρτογραφηθεί ολόκληρη η Ρωσία και θα στοχεύσουμε όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, όπου θα έχουμε εκπροσώπηση τόσο με παραρτήματα των Visa Centre όσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία προξενικών στελεχών, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η αποστολή αιτήσεων και διαβατηρίων στη Μόσχα, για να δοθεί η έγκριση της θεώρησης" και η έκδοση των θεωρήσεων θα γίνεται στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα της Ρωσίας.
"Εκείνο που χρειάζεται είναι να διπλασιάσουμε τον αριθμό των απασχολουμένων και αυτό μπορεί να γίνει εσωτερικά, προσλαμβάνοντας ανθρώπους από εκεί και με την ανάληψη της ευθύνης της μισθοδοσίας από τον ίδιο τον ΕΟΤ. Θα μπορούμε να κάνουμε μια αποκέντρωση του συστήματος του ΕΟΤ και με το Visa Center που χρησιμοποιούμαι στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας θα καταφέρουμε στο ίδιο το μέρος να παραλαμβάνουμε και να δίδουμε τις Βίζες. Επίσης, με κινήσεις διαφορετικής ερμηνείας της συνθήκης Σέγκεν, θα μας δίνει τη δυνατότητα να δίνουμε 6μηνη και πολλαπλή Βίζα, αν ενώσουμε τη φωνή μας με τους Γερμανούς, τους Φιλανδούς και τους Ιταλούς που υπακούοντας στο κέλευσμα του προέδρου Μεντβέντεφ δέχονται να προωθήσουν στην ΕΕ μια διαδικασία που θα επιτρέψει να καταργηθεί η Βίζα προς την ΕΕ".
Γραφεία ΕΟΤ στο εξωτερικό
Παράλληλα, με συγκεκριμένους στόχους θα κινούνται πλέον τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό δήλωσε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι τα γραφεία αυτά χρειάζονται γενική αναδιάρθρωση, ορισμένα πρέπει να κλείσουν και σε κάποια άλλα θα πρέπει να τοποθετηθούν ικανοί άνθρωποι. "Ενας διευθυντής ΕΟΤ οφείλει να έχει στόχους και να ελέγχονται τα αποτελέσματα του. Σε κάθε γραφείο θα κάνουμε ένα πλάνο στο οποίο ο εκάστοτε διευθυντής θα ελεγχθεί. Όπως λειτουργεί κάθε σοβαρός οργανισμός".
Απεργιακές Κινητοποιήσεις
Για μικρότερα η μεγαλύτερα πλήγματα στον ελληνικό τουρισμό κάνει λόγο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης αναφερόμενος, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε όλες αυτές τις κινήσεις που λαμβάνουν χώρα δικαίως ή αδίκως στην πατρίδα μας.
Ο κ. Νικητιάδης, συμφωνεί με την επίταξη των φορτηγών, ενώ κάλεσε τους απεργούς να σκεφτούν ότι ο τουρισμός απασχολεί περί τις 800.000 έως 900.000 εργαζομένους και η συνεισφορά του στο ΑΕΠ είναι στο 1/5. «Θέλω να πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα εξαφανιστούν ως φαινόμενα, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί, ότι ο τουρισμός είναι αν όχι η μοναδική, μια από τις ελάχιστες πηγές εισοδήματος για τον Ελληνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι όλα αυτά επιτέλους πρέπει να πάρουν ένα τέλος και ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διεκδίκησης. Μάλιστα είπε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα όριο στα κεκτημένα και στα αιτήματα και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υποφέρει από συντεχνίες. Ερωτώμενος, αν η παρούσα απεργία θα έχει αντίκτυπο στις αφίξεις, ο κ. υφυπουργός σημείωσε «ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί να τελειώσουμε αυτές τις ιστορίες όσο ποιο γρήγορα γίνεται».
ΕΟΤ-Χρέη και Πόρισμα
Αν είχαμε σήμερα όλα αυτά τα λεφτά, θα "εκτοξεύαμε" τον ελληνικό τουρισμό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφερόμενος στη μαύρη τρύπα των χρεών του ΕΟΤ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πληρωμή των οφειλών. Σχετικά με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον ΕΟΤ τόνισε ότι, "η δουλειά που κάνει θεωρείται πολύ σημαντική και σε ό ,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη και δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν" .
"Επιτέλους κάποιος θα πρέπει να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη ό,τι χρωστάμε 140 εκατ. ευρώ. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το ό, τι 70 εκατ, ευρώ διατέθηκαν έξω από κάθε δημόσιο λογιστικό" σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr