Όπως και να ‘χει, η ING μας δίνει ένα άκρως λεπτομερές σενάριο, του τι θα συμβεί στον κόσμο αν η Ελλάδα καταρρεύσει. Η απάντηση, συνοπτικά, είναι: τίποτα το δραματικό! Αν και οι συνέπειες σίγουρα θα είναι επίπονες για κάποιο διάστημα, το σίγουρο είναι πως δεν θα σημάνουν και το τέλος του κόσμου.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα που μπορεί να φύγει από την Ευρωζώνη. Είναι η χώρα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες προκλήσεις σε ότι αφορά το μέτωπο της φερεγγυότητας και της ανταγωνιστικότητας, και είναι η «επίσημη αγαπημένη» των παρατηρητών, για έξοδο από το ευρώ.
Το μέτριο μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σημαίνει πως η έξοδός της θα έχει πολύ λιγότερες και ηπιότερες επιπτώσεις, από το εάν έφευγε από το ευρω-μπλοκ μία μεγάλη οικονομία.
Η ING εκτιμά πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα συμβεί με έναν χαοτικό τρόπο. Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα παράσχουν στη χώρα μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έτσι ώστε ο «πόνο» της εξόδου να είναι μικρότερος. Πάντως, η έξοδος αυτή θα δώσει κίνητρα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο στις αγορές, η ING σημειώνει πως τα spreads των περιφερειακών χωρών θα αυξηθούν αρκετά για κάποιος διάστημα, όπως θα αυξηθούν – αλλά λιγότερο- και αυτά των υπόλοιπων οικονομιών του ευρώ, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίξουν τα επίπεδα της κορυφής της πιστωτικής κρίσης.
Όπως καταλήγει η ING, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η ακόλουθη αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους της, θα είναι ξεκάθαρα πολύ πιο επώδυνη για την ίδια την Ελλάδα παρά για τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, σε αυτό το σενάριο, η ING εκτιμά πως το 2011 η ύφεση στην χώρα θα αγγίξει το 7,5% ενώ η «νέα δραχμή» θα υποτιμηθεί κατά 80% έναντι του ευρώ!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr