Το ζητούμενο, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, είναι να αναπνεύσει το σύνολο της αγοράς, σε μία περίοδο που η τάση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο εκδιώκοντας εν μέσω κλίματος ανασφάλειας και τους τελευταίους επενδυτές ή όσους ήθελαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Ο ημερήσιος τζίρος τείνει να διαμορφωθεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο υποδηλώνει απαξίωση και έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά και αδιαφορία. Και αν για πολλούς, κάτι τέτοιο θεωρείται συγκυριακό, λόγω της κρίσης και της ύφεσης που διαπερνά την ελληνική οικονομία, κινδυνεύουν με λουκέτο δεκάδες χρηματιστηριακές εταιρείες, οδηγόντας στον δρόμο δεκάδες εργαζομένους και πολλά χαρτοφυλάκια στον αέρα. Το πρώτο βήμα για την «ενίσχυση» των χρηματιστηριακών εταιρειών έγινε με την επιστροφή ύψους 70 – 80 εκατ. ευρώ από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να επανατοποθετηθούν στο Χ.Α. Όμως, με τη φορολογία στα μερίσματα και το νέο φόρο στις συναλλαγές δεν είναι και λίγοι εκείνοι από την επενδυτική κοινότητα που το «σκέφτονται».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αλλαγές στις χρεώσεις δε θα ενθουσιάσουν ούτε τους χρηματιστές ούτε τις εισηγμένες εταιρείες. Σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να συζητήσει το διοικητικό συμβούλιο ο κεντρικός συντελεστής θα μειωθεί στο 1,25 από 1,50. Η πρόταση του ΣΜΕΧΑ, που ζητούσε επιτακτικά μειώσεις στις χρεώσεις για να καταστεί πιο ανταγωνιστικό το ΧΑ και να επιβιώσουν οι Χρηματιστηριακές, ήταν για μείωση από το 1,5 στο 1. Το ΧΑ θα μειώσει τα έσοδα που λαμβάνει από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και θα ανεβάσει στις 15.000 ευρώ από 3.000 ευρώ το ύψος του χαρτοφυλακίου που δεν επιβάλει χρέωση. Ωστόσο θα αυξηθεί η χρέωση στα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Μειώσεις στις χρεώσεις θα δούμε και στα παράγωγα αλλά μόνο για μεγάλα ποσά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η προμήθεια στις συναλλαγές ανέρχεται σήμερα σε 0,15%, κάτι που περνάει απευθείας στον ιδιώτη επενδυτή και χρειάζεται πολύ «παζάρι» με τη χρηματιστηριακή που συνεργάζεται για να μειωθεί σχετικά, εκτός κι αν είναι «καλός πελάτης». Οι χρηματιστηριακές εταιρείες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πληρώνουν ακόμα στο Χ.Α. προμήθεια εκκαθάρισης και διακανονισμού, που ανέρχεται σε 0,25%. Οι εξωχρηματιστηριακές πράξεις χρεώνονται με 1 ‰.
Με σημαντικά κεφάλαια επιβαρύνονται και οι εισηγμένες. Σημειωτέον, ότι οι χρηματιστές προβλέπουν μαζική έξοδο εταιρειών από το ταμπλό του Χ.Α., κάτι που απασχολεί έντονα την διοίκησή του, έπειτα από το μεγάλο κύμα δημοσίων προτάσεων το 2009 και το 2010. Η ετήσια χρέωση συνδρομών των εισηγμένων εταιρειών ανέρχεται σε 8.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η χρέωση θα μειωθεί στις 7.000 ευρώ. Επίσης, πληρώνουν δικαιώματα εγγραφής στις περιπτώσεις αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχερχεται σε 1 τοις χιλίοις για αξία μέχρι 100 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς κάνουν λόγο, στο μεταξύ, για μεγάλο παζάρι ανάμεσα στους χρηματιστές και τη διοίκηση του Χ.Α. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το θέμα του ωραρίου που ετέθη μετ’ επιτάσεως από τους χρηματιστές ήταν προπέτασμα καπνού για να περάσουν οι μειώσεις στα τιμολόγια του Χ.Α. προς στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Όπως έγραψε το «R», ήδη δύο ξένοι οίκοι, η γαλλική Cheuvreux και η αμερικανική Citigroup οι οποίοι επιτίθενται κατά της διοίκησης του Χ.Α. ανέφεραν λίγο - πολύ ότι αν μειωθεί το ωράριο στο Χ.Α.,"η εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω θα είναι ότι βαριόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι να δουλέψουμε"!
Ο ένας από αυτούς δε, πρότεινε - μάλλον ειρωνικά θα έλεγε κανείς - πως αν θέλουμε οπωσδήποτε να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας, θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε μια μεσημεριανή σιέστα και καταλήγουν στο ότι το ωράριο πρέπει να παραμείνει ως έχει. Επίσης, ανέφεραν ότι όλη η ειδησεογραφία γίνεται γνωστή στους πελάτες τις ώρες πριν το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών αγορών και τότε αποφασίζουν όλοι πως θα κινηθούν μέσα στη μέρα. Στη συνέχεια η προσοχή τους διασπάται σε διάφορες αγορές με έμφαση προφανώς στις μεγαλύτερες. Αν η Ελλάδα ανοίγει μια ή 2 ώρες αργότερα, οι επενδυτές απλώς θα επιλέξουν να αγνοήσουν εντελώς το Χ.Α. από το να ασχοληθούν αργότερα μέσα στην ημέρα "μαζί" του.
Επιπλέον, πιστεύουν ότι η μείωση του ωραρίου θα κάνει πολύ κακό στη ρευστότητα και λένε ότι καμία αναπτυγμένη αγορά δεν αρχίζει τόσο αργά. Και θα πρέπει να το προσέξουμε, - μας κάνουν και μάθημα- ειδικά σε αυτή την περίοδο που η Ελλάδα υποτίθεται ότι πρέπει να αποδείξει ότι θέλουμε να κάνουμε το παν για να βγούμε από την κρίση και όχι ότι θέλουμε να δουλεύουμε λιγότερο. Λένε επίσης ότι η πλειοψηφία των συναλλαγών διεθνώς γίνεται μεταξύ 8 & 10 το πρωί (όλες οι ώρες είναι CET ή ώρες Λονδίνου) και οι περισσότερες εντολές μπαίνουν εκείνη την ώρα. Αν εμείς είμαστε κλειστοί, είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή από τους διεθνείς επενδυτές θα μειωθεί δραματικά. Τέλος σημειώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος, στα μάτια των διεθνών επενδυτών να γίνει κάποια αλλαγή καθώς οι όγκοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (παρά το ότι οι τιμές είναι μειωμένες). Άρα δεν φαίνεται κάποιος λόγος μείωσης του ωραρίου και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης υποχώρησε στο αρχικό αίτημα του Συνδέσμου.
Στ. Κ. Χαρίτος – Γ. ΚατικάςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr