"Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση" πρόσθεσε η πηγή.
Πρόκειται για μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα είναι η πρώτη αυτού του είδους μετά από τη σύνοδο που έγινε στο Παρίσι το 2008 την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Στόχος της διάσκεψης θα είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας με δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης για το 2010 και περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώσουν ότι το αίτημα της Αθήνας είναι δικαιολογημένο.
Oι Γερμανοί θα ζητήσουν αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας;
Το CDU, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, θα θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας σε ομόλογα, στην συνάντηση που θα έχει αύριο στο Βερολίνο, με τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ειδικού επί των θεμάτων του προϋπολογισμού του CDU, κ. Norbert Barthle στο Reuters. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αύριο έχουμε συνάντηση με τον ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Θα θέσουμε σίγουρα το θεμα των haircuts του ελληνικου χρέους».
Σε δηλώσεις του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών Ενώσεων CDU/CSU στη βουλή, τόνισε ότι έως τις 7 Μαΐου είναι πιθανόν να αποφασιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο η αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι εγγυημένο.
Σημειώνεται ότι το Βερολίνο θα έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα δάνεια προς την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, καθώς θα διαθέσει 8,4 δισ. ευρώ.
«Θα έχουμε τη Δευτέρα ένα πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη διάρκεια ειδικής συνόδου της επιτροπής του προϋπολογισμού» και υπάρχει δυνατότητα να γίνει μια πρώτη ανάγνωση την Τετάρτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φόλκερ Κάουντερ.
Εκτίμησε, εξάλλου, ότι μια απόφαση της Μπούντεσταγκ για το κείμενο αυτό μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι δυνατή, στην προκειμένη περίπτωση την Παρασκευή 7 Μαΐου. Την ίδια ημέρα πρόκειται επίσης να συνεδριάσει η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ.
Ο Κάουντερ πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει «αν όλα αυτά μπορεί να ολοκληρωθούν» μέσα σ' αυτή την προθεσμία. «Δεν είναι μόνο ζήτημα ταχύτητας», δήλωσε ο Κάουντερ.
Παράλληλα, απέρριψε την ιδέα σύμφωνα με την οποία η Γερμανία επιδιώκει να αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα για μετά τις σημαντικές για τον κυβερνητικό συνασπισμό περιφερειακές εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. «Δεν υπάρχει καμιά βούληση να υπάρξει κάποια τακτική» λόγω αυτής της ψηφοφορίας, τόνισε.
Πάντως, οι αγορές συνεχίζουν να «παίζουν» την πτώχευση της Ελλάδας και την αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Αυτό δείχνει η εικόνα της αγοράς ομολόγων. Kαι δυστυχώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι όταν οι αγορές αποφασίσουν να σπρώξουν την Ελλάδα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, τελικά το καταφέρνουν. Αν σε κάποιους λοιπόν, τα επίπεδα των spreads των 10-ετών ομολόγων που χθες κυμάνθηκαν γύρω από τις 660 μονάδες βάσης, προκαλούν ίλιγγο, τότε τι προκαλούν τα spreads των 2-ετών και των 3-ετών που είναι σχεδόν… διπλάσια;
Χθες το επιτόκιο στην 2ετία ξεπέρασε το 13% και το spread έσπασε το φράγμα των 1200 μβ, και η 3-ετία είδε ανάλογη απογείωση με το spread να κινείται λίγο κάτω από τις 1200 μβ και το κόστος δανεισμού στο 12,7%. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει πως οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους της σε ομόλογα και μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, κ. Luis Costas, η εντονότερη εκτίναξη των spreads των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ( μέχρι 3 έτη δηλαδή), σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αγορά αποτιμά πλέον μία υψηλότερη πιθανότητα για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε οι απώλειες στις οποίες θα αναγκαστούν οι επενδυτές θα είναι μεγαλύτερες και από αυτές της αγοράς των CDS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της DTCC (Depository Trust & Clearing Corporation - υπεύθυνη για τη συλλογή των παγκόσμιων δεδομένων για τις συναλλαγές στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου), η αξία των ελληνικών CDS που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια, ενώ αυτή των ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια! Με άλλα λόγια, τα CDS δεν είναι ο καλύτερος δείκτης για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αντίθετα, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το καλύτερο βαρόμετρο για το πόσο ρίσκο εκτιμά η αγορά ότι υπάρχει γύρω από την Ελλάδα αυτή την στιγμή.
Όπως σημειώνει και ο διευθυντής της στρατηγικής της αγοράς ομολόγων της ING, κ. Padhraic Garvey, για να πέσουν τα ελληνικά spreads, θα πρέπει οι επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Ομως, αυτήν την στιγμή, κανένας επενδυτής δεν θέλει να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, καθώς δεν «την πιστεύει». Ο κίνδυνος, παρά την απόφαση για βοήθεια, παραμένει, τόσο για τους βραχυπρόθεσμους όσο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Greylock Capital Management, κ. Hans Humes, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της τότε, έστω και αν οι επενδυτές υποστούν απώλειες, θα καταφέρει να ηρεμήσει τις ανησυχίες στις αγορές. Όπως άλλωστε σχολιάζουν και οι ειδικοί, το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα σενάρια για πτώχευση ή αναδιάρθρωση δεν σημαίνει και… κάτι! Το ίδιο έχουν κάνει και στο παρελθόν και άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η οποία τελικά το 2001-2002, έσκασε την βομβα στις αγορές, και κύρηξε στάση πληρωμών στα 100 δισ. δολάρια του χρέους της.
Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους με ΕΕ-ΔΝΤ
Η Ελλάδα δεν συζητάει αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, είπε η Κομισιόν την Τρίτη.
Οι συζητήσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου, είπε ο γενικός διευθυντής του τμήματος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν Marco Buti.
Αναλυτικά, ο Μ.Buti δήλωσε σε πάνελ ομιλητών ότι "η ύπαρξη ενός προγράμματος θα βοηθήσει πολύ. Θα διαλύσει τις αμφιβολίες που πλανώνται για αναδιάρθρωση του χρέους". "Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος. Πρόκειται για ένα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές", είπε.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το τριετές σχέδιο λιτότητας, που θα εξειδικεύει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμά της το 2011 και το 2012, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα.
Ο Buti είπε ότι θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που "θα αλλάξει ριζικά τα πράγματα".
Πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ελλάδα διμερή δάνεια έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ελληνικού ομολόγου ύψους 8,5 δις ευρώ. "Είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε θα έχουμε μια λύση που θα επιτρέψει σταθεροποίηση της κατάστασης", είπε ο Buti.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr