Η εξέλιξη αυτή έως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη και έχει αναφερθεί και από επίσημα χείλη. Όμως τα στοιχεία που δίνουν τα λογιστικά γραφεία είναι αποκαλυπτικά. Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έχουν εκτιμηθεί και γραφθεί για τη φετινή χρονιά, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να υποθέσει κάποιος ότι οι επιχειρήσεις πάνε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Και όμως τα στοιχεία είναι αποστομωτικά. Όπως αναφέρουν λογιστές αυτό συμβαίνει λόγω των αποδείξεων που ζητούν πλέον επίμονα οι καταναλωτές. Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 25 Απριλίου συντάσσονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ πρώτου τριμήνου. Η φοροδιαφυγή στη χώρα όπως αποκαλύπτεται ήταν τέτοια που τα ποσά που θα δηλώσουν οι επιχειρηματίες δε συνάδουν με την εκτίμηση για ύφεση τουλάχιστον 1,5-2% το 2010. Βλέποντας τι θα καταβάλουν φέτος και τι πλήρωσαν πέρυσι θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα απολαμβάνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όμως η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών δεν αποτύπωνε στα βιβλία της τις πραγματικές πωλήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν πως σε κάποιες περιπτώσεις η φοροδιαφυγή δεν αφορούσε το 10% των πωλήσεων για παράδειγμα αλλά έως και το 90%.
Η βασική ευθύνη για τη διαφορά αυτή την έχει αποκλειστικά και μόνο το «κίνημα των αποδείξεων» και δεν υπάρχει συνεισφορά για παράδειγμα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στα παραδείγματα που ακολουθούν υπάρχουν επιχειρήσεις που θα καταβάλουν ΦΠΑ μεγαλύτερο έως και 1.900%.
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους:
- Σύμφωνα με λογιστικό γραφείο οπωροπωλείο στο Νομό Αττικής στο περσινό πρώτο τρίμηνο κατέβαλε ΦΠΑ 2.341 ευρώ και φέτος θα καταβάλει 9.200 ευρώ!! Η απόκλιση είναι της τάξης του 293%
- Φωτογραφείο στην Αθήνα πλήρωσε πέρυσι 314 ευρώ και φέτος καταβάλει 2.049 ευρώ! Η διαφορά είναι της τάξης του 552%.
- Διαφημιστικό γραφείο για τον τουρισμό πέρυσι κατέβαλε 400 ευρώ και φέτος 8.000 ευρώ. Διαφορά 1.900%.
- Ψητοπωλείο στα βόρεια προάστια πέρυσι πλήρωσε 549 ευρώ και φέτος θα καταβάλει 1.200 ευρώ, ήτοι διαφορά 119%.
- Κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πλήρωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ΦΠΑ 995 ευρώ και φέτος καταβάλει 2.500 ευρώ, διαφορά 151%.
- Τέλος καφετέρια κατέβαλε πέρυσι 3.385 ευρώ και φέτος πληρώνει 7.200 ευρώ. Ο ΦΠΑ είναι αυξημένος κατά 113%.
Τα ερωτήματα βέβαια που δημιουργούνται από τα παραπάνω στοιχεία είναι πως θα δικαιολογήσουν την απόκλιση οι καταστηματάρχες στη περίπτωση που κληθούν να το κάνουν. Πως θα δικαιολογήσουν αυτές τις διαφορές όσοι έλεγαν ότι στα καταστήματα μπαίνει μόνο σκόνη και αν το κράτος μπορεί να θεωρήσει την απόκλιση φοροδιαφυγή και να επιβάλει πρόστιμα για προηγούμενες χρονιές.
Γιώργος Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr