Πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το 2018 θα αρχίσουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με εξαίρεση τον ΟΑΕΕ που θα αρχίσουν σταδιακά από το 2013. Εξ ολοκλήρου θα υπάγονται στο νέο σύστημα οι νέοι εργαζόμενοι που θα μπούνε στην παραγωγή από το 2013.
Με το νέο νόμο η σύνταξη θα χωριστεί σε βασική και ανταποδοτική. Η βασική σύνταξη καθορίστηκε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στα 360 ευρώ (όση δηλαδή είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ).
Το νέο ΕΚΑΣ δε, ορίζει πως όσοι παίρνουν σύνταξη ως 524 ευρώ θα δικαιούνται ΕΚΑΣ 230 ευρώ, με σύνταξη ως 544 ευρώ ΕΚΑΣ 172 ευρώ, ως 558 ευρώ το ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 115 ευρώ και ως 575 ευρώ ορίζεται στα 57 ευρώ.
Ο υπολογισμός της σύνταξης δεν θα γίνεται στην τελευταία πενταετία, αλλά σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Για τους ασφαλισμένους που θα εξέλθουν το 2018 στη σύνταξη, αντί της πενταετίας το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία δεκαετία. Σταδιακά αυτό θα αυξάνεται και το 2030 θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργάσιμου βίου.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο εισάγει μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης. Σήμερα ο συντελεστής αναπλήρωσης ανέρχεται σε 2% για κάθε έτος, δηλ. 70% για την 35ετία. Ωστόσο, η νέα κλίμακα συντελεστών θα ξεκινά με 0,9% ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης για τα πρώτα χρόνια και θα φτάνει ως και το 1,6% για τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται, έτσι πως ο συντελεστής αναπλήρωσης για την 35ετία θα φτάνει το 52% του τελικού μισθού.
Επίσης, νωρίτερα, από το 2011, θα επεκταθεί στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ ο ν. Πετραλιά για το πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις. Για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο η ‘ποινή’ αυξάνεται στο 6%, από το 4,5% που ισχύει σήμερα. Θα καθιερωθούν επίσης πολύ αυστηρά κριτήρια για πρόωρες, ενώ μπαίνει φρένο στις εθελούσιες εξόδους. Με αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση προσδοκά έξοδο από την εργασία μετά από 40 αντί 35 έτη. Ετσι μαζί με την εξίσωση ορίων ηλικίας στο Δημόσιο (από το 2013), η κυβέρνηση στοχεύει στο να αυξήσει το μέσο όρο συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 63,5 έτη μέχρι το 2015.
Βελτιώσεις θα υπάρξουν στη διαδοχική σύνταξη, καθώς οι απώλειες που σήμερα φτάνουν το 30% θα περιοριστούν στο 10%.
Ψαλίδι’ όμως θα πέσει στις αναπηρικές συντάξεις, ενώ θα διεξαχθεί εκ νέου έλεγχος για τους δικαιούχους. Νέα κοινή, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λίστα θα έχουν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πάντως, δεν αναμένεται να μειωθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των εργαζομένων στα βαρέα.
Τέλος Απριλίου στη Βουλή το σ/ν
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδου, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Απριλίου, μετά την αξιολόγηση έκθεσης επ’ εαυτού από την Κομισιόν.
Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό θα συζητηθεί εκ νέου σε ‘κανονικό’ Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν, άλλωστε, πιέζει ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς είναι σημαντικό και για την εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα εντός του επόμενου μήνα.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr