Οι τραπεζίτες, από την άλλη πλευρά, συμφωνούν μεν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά τους, αλλά θεωρούν πως είναι δουλειά της κυβέρνησης να διευκολύνει την κατάσταση με τις αποφάσεις της. Ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης , ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Καραμούζης συμφωνούν σε μερικές βασικές διαπιστώσεις:
Πρώτον, ότι ο δανεισμός από την ΕΚΤ αποτελεί προσωρινή μόνο λύση και ότι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήμα απευθείας από τις αγορές και όχι από την ΕΚΤ.
Δεύτερον, ότι τα spreads δεν θα μειωθούν εύκολα και ότι το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου θα παραμείνει υψηλό μέχρις ότου οι αγορές πειστούν για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.
Τρίτον, ότι για να ξεπεραστεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται αποφασιστική δράση από την ελληνική κυβέρνηση, εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος και ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με άμεσα μέτρα για το Ασφαλιστικό, τις συγχωνεύσεις των ΔΕΚΟ και τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου συνολικά.
Τέταρτον, ότι η ζήτηση για δάνεια έχει καταρρεύσει και ότι, υπό συνθήκες ύφεσης, όπως αυτή στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, οι δυνατότητες χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες είναι περιορισμένες.
Πέμπτον, ότι αυτό που έχει νόημα τώρα είναι η χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων ώστε να κινηθεί η οικονομία και όχι η δανειοδότηση αμφίβολων σχεδίων που απλώς θα γεννήσουν νέες επισφάλειες στο κοντινό μέλλον.
Ολοι είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση έναντι των τραπεζών και ανησυχούν για το νέο νομοσχέδιο της κυρίας Κατσέλη που αφορά τους δανειολήπτες θεωρώντας ότι και τις τράπεζες θα βλάψει και τη νοοτροπία των δανειοληπτών θα επηρεάσει αρνητικά.
Λιγότερα δάνεια
Η μείωση της ζήτησης για δάνεια είναι δεδομένη. Τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά που δημιουργούσαν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια έχουν διακοπεί. Οι ελληνικές τράπεζες εν τω μεταξύ έχουν συνηθίσει να βγάζουν «εύκολο κέρδος» από τα δάνεια αυτά, ενώ οι χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΑΤΕ θεωρεί ότι αυτό που θα γίνει, και πρέπει να γίνει, είναι να αναδιανεμηθούν τα δάνεια υπέρ των επιχειρήσεων ώστε να κινηθεί η οικονομία. «Σε συνθήκες ύφεσης η ανάγκη για στεγαστικά,για καταναλωτικά και για δανεικά κεφάλαια κίνησης μειώνεται» υποστηρίζει ο κ. Πανταλάκης «και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν τι και πώς θα χρηματοδοτήσουν.Αυτό αφήνει περιθώρια για χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων που θα ωθήσουν την ανάπτυξη.Πρέπει όμως να αποφευχθούν χρηματοδοτήσεις που γίνονται μόνο για λόγους πολιτικής, διότι αυτές θα γεννήσουν απλώς νέες επισφάλειες».
Ο κ. Ταμβακάκης θεωρεί ότι τη μερίδα του λέοντος στις χρηματοδοτήσεις εφέτος θα πάρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι σχετικά αισιόδοξος. «Εφέτος θα έχουμε ανάπτυξη των δανείων κατά 2-3%, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υποστηρίζει, αλλά επισημαίνει ότι «η διαδικασία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι δύσκολη και η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο θα επιθυμούσαμε».
Αναχρηματοδοτήσεις
Ο κ. Καραμούζης διαπιστώνει ότι η ζήτηση για δάνεια έχει καταρρεύσει και ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις πολλών παλαιών δανείων και σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων. «Το ζήτημα είναι να δούμε αν και πότε θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, περιορίζοντας σημαντικά τη ρευστότητα των τραπεζών» λέει ο κ. Καραμούζης και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά στην εφαρμογή των μέτρων οικονομικής πολιτικής, αλλά και στην επίλυση του Ασφαλιστικού και στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Χρειάζονται ανακοινώσεις πακέτων μέτρων που θα εφαρμόζονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και να διευκολυνθεί η χρηματοδότησή της από τις αγορές».
Γρ. Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr