Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης μέσω διακρατικών δανείων με το συντονισμό της Κομισιόν είτε τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης βασισμένου σε εγγυήσεις των χωρών-μελών. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα, η πρώτη επιλογή θα ήταν ευκολότερο να εφαρμοστεί «βραχυπρόθεσμα».
«Βρισκόμαστε σε άμεση ετοιμότητα για να παράσχουμε στήριξη στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 55 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, μεταδίδει την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δημοσίευμα που δεν αναφέρει τις πηγές από τις οποίες άντλησε την εν λόγω είδηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως 20 δισ. ευρώ και η Γαλλία 10 δισ. ευρώ.
Για την καλύτερη εφαρμογή του σχεδίου, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να ζητεί την εφαρμογή του κατά τις διακοπές του Πάσχα, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές.
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα η Γερμανία
Ωστόσο, σε διάψευση και των δύο δημοσιευμάτων προέβη η γερμανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας να τονίζει πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Αυτό αποτελεί τη βάση των ενεργειών μας. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συστάσεις της Κομισιόν και είμαστε βέβαιοι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το πετύχει αυτό, αν και είναι δύσκολο. Γι' αυτό, δεν αποτελεί θέμα η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίκαελ Όφερ.
Σε χθεσινές δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι "το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών και τα πρώτα βήματα που κάνει είναι μια καλή αρχή". "Η εμπιστοσύνη στις αγορές και στο ευρώ μπορεί να ανακτηθεί μόνο όταν η ίδια η χώρα κάνει τα πράγματα να δουλέψουν", συμπλήρωσε.
Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,25% ''τουλάχιστον''
Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,25% τουλάχιστον φέτος, προβλέπει η Κομισιόν, τονίζει, ωστόσο, ότι η τελευταία δέσμη μέτρων φαίνεται αρκετή για να διασφαλίσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2010.
Η φορολογική μεταρρύθμιση, σημειώνει η ΕΕ, αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα μετά το β’ τρίμηνο.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας για αύξηση των δημοσίων εσόδων πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ το 2010 από την πάταξη της φοροδιαφυγής και αντίστοιχο ποσό από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η Κομισιόν εκτιμά τα έσοδα αυτά ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr