Από την πλευρά του ο Φιλανδός Επίτροπος, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση σειράς επαφών με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από τη μεριά την κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ τόσο τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας όσο και τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και οι «κερδοσκοπικές» δυνάμεις των αγορών καθιστούν την ανάγκη για τη λήψη περισσότερων μέτρων, τα οποία πρέπει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.
Ο επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας το 2010 θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά 4%, ώστε να βελτιωθεί και η κοινωνική πολιτική. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το χρέος είναι «αντικοινωνική» εξέλιξη, ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο το χρέος, τότε θα κυριαρχήσει. Γι' αυτό και θα πρέπει, όπως τόνισε, να υπάρξει συναίνεση όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Αναφορικά με την ευρωζώνη, ο Ρεν ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα τα καταφέρει τότε θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των εταίρων της, καθώς το ευρώ, ως νόμισμα, στηρίζεται στην αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων. Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη της ΕΕ, ενώ έδωσε και «ψήφο εμπιστοσύνης» απέναντι στην αποφασιστικότητα των Ελλήνων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Τα νέα μέτρα
Η αύξηση του Φ.Π.Α κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό φυσικά θα γίνει μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα πτώση στην κατανάλωση. Ο χαμηλός συντελεστής, από το 9% θα ανέβει στο 11% ενώ ο κανονικός από το 19% στο 21%. Κανονικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να πλαισιώσει αυτό το μέτρο με εκκλήσεις στις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες, να μην μετακυλήσουν ολόκληρη τη ζημιά στον καταναλωτή καθώς καραδοκεί ο στασιμοπληθωρισμός. Μένει βέβαια να φανεί βέβαια, ποιες εταιρείες θα ανταποκριθούν σε ένα πιθανό τέτοιο προσκλητήριο εν μέσω κρίσης.
Πιθανή - λόγω της αποδοτικότητας του μέτρου - θεωρείται και η νέα αύξηση στον φόρο των καυσίμων. Θεωρούμαστε ήδη η 10η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη και μια νέα αύξηση (από τα 530 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα) θα μας οδηγήσει ακόμη ψηλότερα. Η μέση τιμή έχει ήδη ξεπεράσει το 1,25 ευρώ ανά λίτρο. Περαιτέρω αύξηση κατά 15% στον ειδικό φόρο, θα προσθέσει τουλάχιστον 8-9 λεπτά σε αυτή την τιμή. Με την νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μπορούν να εξοικονομηθούν έσοδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον. Πάντως, το εντυπωσιακό είναι ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καύσιμα, για κάθε λίτρο βενζίνης, θα πληρώνουμε περίπου 80 λεπτά σε φόρους.
Το μενού των ειδικών φόρων, μπορεί να εμπλουτιστεί και με την περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και στα ποτά. Στα τσιγάρα, ο κίνδυνος να αυξηθεί ο φόρος και να μην υπάρξουν μεγάλα έσοδα είναι ορατός καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση στην κατανάλωση.
Στο σκέλος των δαπανών, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μπει και πάλι στο στόχαστρο. Με την περικοπή κατά 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί, το δημόσιο εξοικονομεί περί τα 650 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Έτσι, συζητούνται τρία ενδεχόμενα:
* Να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης των επιδομάτων (από το 10% στο 15% ή και στο 20%)
* Να περικοπεί ένα ποσοστό από τον 14ο μισθό, αντίστοιχο με αυτό της περικοπής των επιδομάτων (περίπου 155-20%).
* Να περικοπεί ολόκληρος ο 14ος μισθός.
Το τρίτο και πιο σκληρό ενδεχόμενο (αυτό της περικοπής του 14ου μισθού) μπορεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό όφελος δεν θα είναι τόσο μεγάλο. Θα χαθούν τα χρήματα από τους φόρους κατανάλωσης, ο φόρος εισοδήματος αλλά και τα φορολογικά έσοδα από την γενίκευση της αρνητικής ψυχολογίας.
Γερμανία: Συμμαζέψτε μόνοι σας τα του οίκου σας
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι επαφίεται αποκλειστικά στην Ελλάδα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα του χρέους της χώρας. "Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά οαξιωματούχος. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από έντονη φημολογία και πληθώρα δημοσιευμάτων που ήθελε σύμπραξη γερμανικών, γαλλικών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων από τις Κάτω Χωρες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.
Εν τω μεταξύ, στην κατηγορηματική διάψευση των φημών που θέλουν το Βερολίνο να εξετάζει από ποια μέρη του γερμανικού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτήσει πιθανή «οικονομική διάσωση» της Ελλάδας, προχώρησε και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Ά. Μέρκελ, σε συνέντευξή της την Κυριακή.
"Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο" τόνισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι "ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τα κράτη της Ευρωζώνης την Αθήνα είναι να της καταστήσουν σαφές «ότι πρέπει να συμμαζέψει την κατάσταση". "Για αυτό είμαι ευχαριστημένη από τα πολύ θαρραλέα μέτρα που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση» συμπλήρωσε η Καγκελάριος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr