Οι επαφές του Όλι Ρεν ξεκίνησαν στις 10:30 από το υπουργείο Οικονομικών και τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη. Στο πρόγραμμα του Όλι Ρεν περιλαμβάνονται συναντήσεις με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη (12:00) και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο (17:00). Στις 16:15 ο επίτροπος της ΕΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και στις 18:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα από τις επαφές του στην Αθήνα.
Ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ. Ρεν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η διασφάλιση του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ίδιο, ενώ τόνισε ότι "στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους θα υπάρξει εάν ζητηθεί και κριθεί αναγκαίο".
Το έδαφος για την επίσκεψη του Όλι Ρεν προετοίμασε λίγες ημέρες πριν το μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πέρασε από... κόσκινο τον ελληνικό προϋπολογισμό, αποφασισμένο τόσο να αντικρούσει τα όποια ελληνικά επιχειρήματα, όσο και να απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. "Θα κάνετε αυτό που σας λέμε εδώ και τώρα", φαίνεται να ήταν η μοναδική απάντηση του κλιμακίου.
Τα νέα μέτρα που μας περιμένουν
Με τους γνωστούς δραματικούς τόνους στους οποίους έχουν συνηθίσει όλοι οι Έλληνες το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική λίστα με τα εισπρακτικά μέτρα που θα επιβάλλει. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την τιμητική τους για μια ακόμη φορά, θα έχουν οι έμμεσοι φόροι παρά το γεγονός ότι αυτοί επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να διαμορφωθεί εντός της ημέρας αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οδηγηθούμε σε ένα πακέτο της τάξεως των 3,5-4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αύξηση του Φ.Π.Α κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό φυσικά θα γίνει μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα πτώση στην κατανάλωση. Ο χαμηλός συντελεστής, από το 9% θα ανέβει στο 11% ενώ ο κανονικός από το 19% στο 21%. Κανονικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να πλαισιώσει αυτό το μέτρο με εκκλήσεις στις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες, να μην μετακυλήσουν ολόκληρη τη ζημιά στον καταναλωτή καθώς καραδοκεί ο στασιμοπληθωρισμός. Μένει βέβαια να φανεί βέβαια, ποιες εταιρείες θα ανταποκριθούν σε ένα πιθανό τέτοιο προσκλητήριο εν μέσω κρίσης.
Πιθανή - λόγω της αποδοτικότητας του μέτρου - θεωρείται και η νέα αύξηση στον φόρο των καυσίμων. Θεωρούμαστε ήδη η 10η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη και μια νέα αύξηση (από τα 530 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα) θα μας οδηγήσει ακόμη ψηλότερα. Η μέση τιμή έχει ήδη ξεπεράσει το 1,25 ευρώ ανά λίτρο. Περαιτέρω αύξηση κατά 15% στον ειδικό φόρο, θα προσθέσει τουλάχιστον 8-9 λεπτά σε αυτή την τιμή. Με την νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μπορούν να εξοικονομηθούν έσοδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον. Πάντως, το εντυπωσιακό είναι ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καύσιμα, για κάθε λίτρο βενζίνης, θα πληρώνουμε περίπου 80 λεπτά σε φόρους.
Το μενού των ειδικών φόρων, μπορεί να εμπλουτιστεί και με την περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και στα ποτά. Στα τσιγάρα, ο κίνδυνος να αυξηθεί ο φόρος και να μην υπάρξουν μεγάλα έσοδα είναι ορατός καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση στην κατανάλωση.
Στο σκέλος των δαπανών, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μπει και πάλι στο στόχαστρο. Με την περικοπή κατά 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί, το δημόσιο εξοικονομεί περί τα 650 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Έτσι, συζητούνται τρία ενδεχόμενα:
* Να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης των επιδομάτων (από το 10% στο 15% ή και στο 20%)
* Να περικοπεί ένα ποσοστό από τον 14ο μισθό, αντίστοιχο με αυτό της περικοπής των επιδομάτων (περίπου 155-20%).
* Να περικοπεί ολόκληρος ο 14ος μισθός.
Το τρίτο και πιο σκληρό ενδεχόμενο (αυτό της περικοπής του 14ου μισθού) μπορεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό όφελος δεν θα είναι τόσο μεγάλο. Θα χαθούν τα χρήματα από τους φόρους κατανάλωσης, ο φόρος εισοδήματος αλλά και τα φορολογικά έσοδα από την γενίκευση της αρνητικής ψυχολογίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr