Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη χώρα μας αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, στη μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης στον γεωργικό τομέα, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας αλλά και στις ανισορροπίες που παρατηρούνται στις τιμές των προϊόντων. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που καταβλήθηκαν για την ομαλοποίηση της κατάστασης τονίζοντας όμως ότι η διακίνηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με όρους διαφάνειας σε ευρωπαϊκό και διακρατικό επίπεδο.
«Η οικονομική και η διατροφική κρίση, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα σε βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας απέδειξαν ότι θα πρέπει να αναλάβουμε δράση σε ευρωπαϊκό καταρχήν επίπεδο» είπε η κ. Μπατζελή απευθυνόμενη στους ομολόγους της. Μεταξύ των βασικών πολιτικών είναι η σύσταση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τιμών, η σύναψη συμβολαίων, ο έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων με την ένδειξη της χώρας προέλευσης και η προώθηση μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων. Τόνισε ακόμη, την ανάγκη της διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος μέσα από τους μηχανισμούς λειτουργίας της ΚΑΠ καθώς και ενός διχτύου ασφαλείας με συμπληρωματικούς μηχανισμούς.
Τις ελληνικές θέσεις συμμερίστηκαν αφενός μεν άλλες αντιπροσωπείες αλλά κυρίως η Επιτροπή που δήλωσε ότι θα προτείνει λύσεις για την λειτουργία των αγορών καθώς και εργαλεία για την εξομάλυνση της κρίσης με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Σε ότι αφορά το μέλλον της ΚΑΠ και τα μέτρα αγοράς μετά το 2013, που αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης της Συνόδου,, η Υπουργός τόνισε ότι η σταδιακή μετάβαση στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επικεντρώθηκε στην προσαρμογή των αγροτών/παραγωγών σε μια πολύπλοκη, ανταγωνιστικότερη και απρόβλεπτη αγορά, ευάλωτη στη δράση των κερδοσκόπων, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί μέτρα και πρόνοιες για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Η κ. Μπατζελή, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την βιωσιμότητα του αγρό-διατροφικού τομέα με ορίζοντα πέρα από το 2013 και στην ταυτόχρονη εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Υποστήριξε την ανάγκη θέσπισης ή επαναφοράς μηχανισμών που θα λειτουργούν σαν πραγματικά δίκτυα ασφαλείας και θα μπορούν να ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων κρίσεων με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς. Απαιτούνται επιπλέον εργαλεία στήριξης που θα επιτρέπουν στο παραγωγό να αποκομίζει οφέλη από την πώληση των προϊόντων του, εξασφαλίζοντας του ένα δίκαιο μερίδιο κέρδους από την διατροφική αλυσίδα, και τα οποία θα στηρίζουν αποτελεσματικά το εισόδημα που θα προέρχεται από την παραγωγική του δραστηριότητα.
Παρεμβαίνοντας στο θέμα της επισήμανσης των τροφίμων τα οποία παράγονται με σεβασμό των κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων, η Υπουργός υπογράμμισε το διττό χαρακτήρα της, δηλαδή ότι αφενός πρέπει να προβάλει την τήρηση απαιτητικών πρακτικών και αφετέρου να παρέχει εγγύηση στους καταναλωτές για την ποιότητα και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών προϊόντων. Σημείωσε ακόμη ότι η πιθανή προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Προτύπου, θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά και τη χώρα προέλευσης των προϊόντων. Τέλος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εισαχθεί ένα σύστημα δεσμευτικό, το οποίο, θα αποκλείει τα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις αγορές αλλά ένα εθελοντικό σύστημα το οποίο θα τα προωθήσει και θα τα καταστήσει ανταγωνιστικά έναντι των εισαγόμενων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr