Σύμφωνα με την έρευνα «Δαμάζοντας τη θύελλα» (Weathering the storm), η οποία διεξήχθη από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων που επικεντρώνεται στο χώρο των ερευνών Greenwich Associates, για λογαριασμό της Ernst & Young, με τη συμμετοχή των 100 μεγαλύτερων «hedge funds» στον κόσμο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τη διοίκηση, τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και τη σύνταξη εκθέσεων αμοιβαίων κεφαλαίων για επενδυτές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δραστηριότητες οι οποίες έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών χωρίς σημαντικό πρόσθετο κόστος για το αμοιβαίο κεφάλαιο.
Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ενίσχυση της διαφάνειας και της διακυβέρνησης που επήλθε λόγω της κρίσης συνιστά σημαντική βελτίωση για τους επενδυτές. Θεωρούν ότι αυτή η ταχεία μεταβολή αποδεικνύει πως ο κλάδος μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των επενδυτών. Σε πλήρη αντιδιαστολή βρίσκεται η γνώμη των διαχειριστών σχετικά με την αυξημένη κανονιστική εποπτεία, την οποία θεωρούν ως ανακριβή, λιγότερο χρήσιμη για τους επενδυτές και υπερβολικά δαπανηρή.
Ο Arthur Tully, συνεπικεφαλής του τμήματος Global Hedge Funds practice της Ernst & Young, δηλώνει: «Οι διαχειριστές από τους οποίους πήραμε συνέντευξη δεν ήταν αντίθετοι με τους νέους κανονισμούς. Αντιθέτως, κατανοούν ότι θα υπάρξει αυστηρότερη κανονιστική εποπτεία και προετοιμάζονται γι’ αυτήν. Εντούτοις, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ευθυγράμμιση των κανονιστικών φορέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και σε άλλες χώρες, καθώς και για το κόστος της συμμόρφωσης σε σχέση με τα όποια ευεργετικά πλεονεκτήματα για τους επενδυτές».
Ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές
Οι χρηματοοικονομική κρίση υποχρέωσε τον κλάδο των «hedge funds» σε δραματικές αλλαγές, καθώς οι συμμετέχοντες διαχειριστές προέβησαν σε αλλαγή των όρων ρευστότητας (40%), της διαδικασίας σύνταξης εκθέσεων για τους επενδυτές (38%), της διοίκησης ή της θεματοφυλακής των αμοιβαίων κεφαλαίων (32%), της διάρθρωσης των προμηθειών (27%) και της διαχείρισης κινδύνου (27%) από την αρχή του έτους.
Περισσότερα από τα μισά αμοιβαία κεφάλαια (56%) που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πραγματοποιήσει ή προγραμμάτιζαν να προβούν σε αλλαγές αναφορικά με τους όρους εξαγοράς και/ή τις προμήθειες. Ένα στα τέσσερα προέβη σε μείωση των προμηθειών λόγω πιέσεων εκ μέρους των επενδυτών, ενώ σχεδόν τα μισά προέβησαν στην εν λόγω ενέργεια για να προσελκύσουν νέα κεφάλαια. Ακόμα πιο επίμαχο είναι το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των διαχειριστών επέλεξαν να επιβάλλουν όρια ή να προβούν σε αναστολή των ρευστοποιήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ σχεδόν όλοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι ενέργειές τους δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις δυνατότητες τους ως προς τη διατήρηση ή τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Σχεδόν το 53% πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στη διατήρηση των υφιστάμενων κεφαλαίων των επενδυτών στο αμοιβαίο κεφάλαιο, μακροπρόθεσμα.
Περίπου το 80% των διαχειριστών απάντησε ότι το πρωτεύον σημείο εστίασής του για την αύξηση της διαφάνειας ήταν η καλύτερη κατανόηση του κινδύνου και της απόδοσης. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στην καλύτερη κατανόηση του κινδύνου από ό,τι στην απόδοση. Η σημαντικότερη αύξηση αναφορικά με την κοινοποίηση στοιχείων διαχείρισης κινδύνου αφορούσε τη συγκέντρωση κινδύνου (95%) και τη μόχλευση (71%). Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες κοινοποιούν τα εν λόγω στοιχεία σε μηνιαία βάση.
Ο Ratan Engineer, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος Asset Management practice της Ernst & Young, σχολιάζει: «Ο κλάδος θεωρεί τον αυξημένο αυτό βαθμό γνωστοποιήσεων ως αξιόλογη πρωτοβουλία, καθώς τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν σημαντικά του κόστους. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες υπέδειξαν ότι ορισμένα στοιχεία κοινοποιούνται μόνο σε όσους τα ζητούν».
Προτεινόμενη Οδηγία της Ε.Ε. αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις
Εκτός της Ευρώπης, και ειδικότερα στις Η.Π.Α., υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση σχετικά με το προσχέδιο της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Alternative Investment Fund Managers - AIFM). Περίπου το ένα έκτο των ερωτηθέντων που είχε διαβάσει την οδηγία δήλωσε ότι θα σταματήσει πλήρως τη δραστηριότητά του στην Ε.Ε. εάν η οδηγία ψηφιστεί με την τρέχουσα μορφή της, με το 30% να δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε ίδρυση γραφείου εντός της Ε.Ε.
Αναλογία μεγαλύτερη από τα τέσσερα πέμπτα των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρούσε ότι η Οδηγία θα οδηγήσει σε αύξηση των εξόδων, το 28% θεωρούσε ότι θα βελτίωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ το 26% ότι θα επιβράδυνε τη διαδικασία σύνταξης εκθέσεων.
«Παρότι υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι η έγκριση του προσχεδίου της οδηγίας με την τρέχουσα μορφή της δεν συνιστά πιθανό ενδεχόμενο, υπάρχει ανησυχία αναφορικά με τα κίνητρα και την κατεύθυνσή της, καθώς και μια αίσθηση δυσπιστίας αναφορικά με το γεγονός ότι η εταιρική νομοθεσία μπορεί να είναι τόσο πολιτικοποιημένη, να παρουσιάζεται τόσο αποπροσανατολισμένη και να δημοσιεύεται παρά την έλλειψη διαβούλευσης», δηλώνει ο Engineer.
Μελλοντικές τάσεις
Παρά τις ατέρμονες συζητήσεις σχετικά με την αλλαγή έδρας των αμοιβαίων κεφαλαίων λόγω της επικείμενης φορολογικής νομοθεσίας των Η.Π.Α., η έρευνα ανακάλυψε ότι λίγα αμοιβαία κεφάλαια σκέφτονται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.
Οι διαχειριστές προβλέπουν ότι ο κλάδος των «hedge funds» θα θεωρήσει την ενοποίηση ως επίπτωση των πρόσφατων γεγονότων και των αναμενόμενων κανονισμών. Το αυξανόμενο κόστος και τα ευρύτερα εμπόδια εισόδου θα μεταφραστούν σε λιγότερες και μικρότερες νέες επιχειρήσεις από ό,τι πριν από την κρίση.
Ο Τully ολοκληρώνει: «Ο κλάδος έχει δαμάσει τη θύελλα, αλλά δεν βγήκε αλώβητος από τη μάχη. Παρότι φαίνεται να έχει παραιτηθεί, αποδεχόμενος τις αλλαγές στη νομοθεσία, στο κανονιστικό και στο φορολογικό πλαίσιο, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται ένας πραγματικός φόβος σχετικά με την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των αρχών από τις ίδιες τις αρχές, ενώ ορισμένες ενέργειες θεωρούνται εξολοκλήρου άστοχες, οδηγώντας σε έξοδα που υπερσκελίζουν κατά πολύ τα όποια πλεονεκτήματα για τους επενδυτές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr