Βέβαια αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα για την κυβέρνηση, καθώς η εξίσωση πρακτικά σημαίνει ότι περί τις 140.000 γυναίκες θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από πέντε ως και δεκαεπτά χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εφαρμογή αυτή θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το έτος 2013.
Στις 26 Μαρτίου του 2009 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.
Στις 28 Ιανουαρίου η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή - που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας - στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με την εν λόγω απόφαση. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν.
Ωστόσο, κύκλοι της ΑΔΕΔΥ έχουν τονίσει στο ‘’R’’ ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν άμεσα εκτιμάται ότι θα φύγουν άμεσα 60 – 70 χιλ. γυναίκες γιατί δεν τις συμφέρει να μείνουν άλλα 15 χρόνια στο Δημόσιο. Αντίθετα θα προτιμήσουν να βγουν στη σύνταξη και να καλύψουν αλλιώς το εισόδημα, περιμένοντας περί τα 3 χρόνια για το εφάπαξ (καθώς το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό). Αν, π.χ. μια γυναίκα έχει 25 χρόνια προϋπηρεσία, θα προτιμήσει να βγει στη σύνταξη του χιλιάρικου και να συνεισφέρει με άλλη δουλειά στο εισόδημα, οπότε αν πιεστούν θα φύγουν όλες.
Αν όμως υπάρξει κλιμάκωση για την εφαρμογή της εξίσωσης θα υπάρξουν λιγότερες απώλειες στα Ταμεία και μεγαλύτερες πιέσεις στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Σημειώνεται ότι εκτός από τη χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου, απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr