Συνάντηση με αξιωματούχους της Ε.Ε. θα έχει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.Καμία οριστική απόφαση ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθεί στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η μορφή της στήριξης, αναφέρει Γερμανός αξιωματούχος.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Michael Meister, εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων της Angela Merkel. «Κάθε είδους βοήθεια, είτε διμερής είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Meister.
Από την άλλη, ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ελλάδα «προσέφερε» ο ο ευρωπαίος Επίτροπος Xοακίν Αλμούνια μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν», πρόσθεσε. «Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», τόνισε.
Ο Αλμούνια αναγνώρισε συγχρόνως τις προσπάθειες της κυβέρνησης και χαρακτήρισε ως «φιλόδοξο» το πρόγραμμα ανάκαμψης που προτείνει.
«Στις 15 Ιανουαρίου» είπε, «ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθωθεί η κατάσταση και να έχουμε μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ φέτος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, γιατί χρειάζεται να γίνουν σημαντικές κινήσεις με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στο 2010».
Αναλυτές και οικονομολόγοι εντός και εκτός Ευρώπης κάνουν λόγο για λήψη συγκεκριμένων και ειδικών μέτρων που ως στόχο θα έχουν την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας. Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων επιταχύνονται εκ των πραγμάτων και από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επέκταση του προβλήματος πέραν των στενών ελληνικών συνόρων, στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου αλλά και στην Ιταλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της HSBC. Ο κίνδυνος αυτός, αναγκάζει τους αξιωματούχους της Ε.Ε, -σύμφωνα με πληροφορίες – να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που θα δώσει μεταξύ άλλων και στις αγορές το μήνυμα της στήριξης της Ελλάδας από τις «βαριές οικονομίες» της Ένωσης, ήτοι τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τη φημολογία περί ευρωπαϊκής στήριξης πυροδότησε, την Τρίτη, η εσπευσμένη (μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο) αποχώρηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ από εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, ώστε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ προετοιμάζει έκτακτη συνάντηση του Δ.Σ. της Τράπεζας.
Στην περίπτωση αυτή οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες απομειώσεις», με ένα κύμα αρνητικών συνεπειών να διαχέεται σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οδηγώντας σε πιθανή αποσταθεροποίηση του ευρώ. Η φύση της οποιασδήποτε πιθανής βοήθειας θα βρεθεί πάντως, στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να καθυστερήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, στη σκιά των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης και βεβαίως το ίδιο το ευρώ.
Οι τρόποι βοήθειας
Σύμφωνα με αναλυτές, μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να δοθεί από τα ταμεία στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική στήριξη επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς η ΕΚΤ επιθυμεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Όμως το γεγονός ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικά και δεν αφορούν προβλήματα του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να ρίξει αναγκαστικά το βάρος»στην ΕΚΤ η οποία θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε άρση των όρων για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.
Και τα ίδια τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μπορούν όμως να προσφέρουν δάνεια και εγγυήσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία με κοινοπραξία τραπεζών. Σε αυτό το σενάριο, συναινεί η Commerzbank, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά και θα είναι με τη μορφή εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, η τράπεζα θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απίθανο σενάριο λόγω των κινδύνων που θα έθετε για την Ευρώπη, γεγονός του οποίου την εξάπλωση η Ε.Ε. θέλει να εμποδίσει δρώντας άμεσα.
Δύνανται, όμως, να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, ουσιαστικά προσφέροντας στην Αθήνα την δική τους πιστοληπτική αξιοπιστία, παρά τις διαψεύσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Επίσης, αναλυτές θεωρούν ότι παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, η περίπτωση εμπλοκής του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, από τη στιγμή που οι πολιτικοί θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και έχει υψηλό κόστος το να "ρίξουν" το βάρος των διμερών δανείων στους ώμους των φορολογουμένων».
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η σημερινή οικονομική (δημοσιονομική κατ’ ουσίαν) κρίση θα πιέσει την Ευρώπη σε στενότερη πολιτική συνεργασία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σύμφωνα με το περιοδικό, αποτελεί τον προάγγελο ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου αντιμετώπισης κρίσεων και οικονομικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, μετά τον τέλος της κρίσης αυτής, θα έχει δημιουργηθεί μια πιο ομογενοποιημένη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr