Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της για την πορεία των κύριων νομισμάτων, η ελβετική τράπεζα UBS, αφού επισημαίνει ότι ο βασικός λόγος υποχώρησης του ευρώ είναι τα προβλήματα της Ελλάδας, βλέπει το ευρώ να υποχωρεί ως το 1,35 και ύστερα να ανακάμπτει, σε περίπτωση που μια ευρωπαϊκή παρέμβαση διασώσει την Ελλάδα, ενώ βλέπει και άλλη κατρακύλα σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα φύγει εκτός ελέγχου.
Σε περίπτωση πάντως που τα πράγματα για την Ελλάδα πάνε προς το χειρότερο σενάριο, τότε η UBS βλέπει και περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ, κάτω και από τα 1,35 δολάρια. Σε 3μηνη βάση «βλέπει» την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,30 και 12μηνη βάση βλέπει να επανέρχεται στο 1,50.
Στην έκθεση η τράπεζα πάντως αναφέρει ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την υποχώρηση του ευρώ, όπως η τάση αποστροφής κινδύνου καθώς η Κίνα αρχίζει να «σφίγγει τα λουριά» της δημοσιονομικής της πολιτικής καθώς και οι φόβοι ότι η FED μπορεί να αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια ταχύτερα απ’ όσο αρχικά αναμενόταν.
Στην πρόβλεψη ότι το ευρώ «μπορεί να υποχωρήσει» κι άλλο, προβαίνει και ο Βρετανός αναλυτής Νηλ Μακ Κίνον, συνεργάτης της ρωσικής VTB Capital επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό χρέος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον ζήτημα και δεν αναμένει ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργήσει η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Προβλέπει μάλιστα υποχώρηση του ευρώ, έως τα 1,20 δολάρια σε βάθος χρόνου.
Την ίδια στιγμή, άλλοι αναλυτές θεωρούν εκ των πραγμάτων «πρόσκαιρες» τις εξαγγελίες κεντρικών τραπεζών ορισμένων χωρών το 2009 περί «τέλους της κυριαρχίας του δολαρίου», ενώ ο μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος σπεύδει να υποστηρίξει το δολάριο θεωρώντας ότι δεν υπάρχει «ελκυστική εναλλακτική» στο αμερικανικό νόμισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο παραμένει το πρώτο σε επιλογή νόμισμα για τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς στο αμερικανικό νόμισμα είναι αποθηκευμένο το 69% περίπου του παγκόσμιου αποθεματικού πλούτου σε συνάλλαγμα (ή 2,73 τρις δολάρια), με δεύτερο το ευρώ, με 31% (ή 1,23 τρις. ευρώ).
Κρίσιμες εβδομάδες για Ελλάδα και ευρώ
Την ίδια στιγμή, σε άλλη έκθεσή της για τις τράπεζες, η UBS θεωρεί κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες καθώς μέσα σε αυτές θα ανακοινωθεί η άποψη της Κομισιόν για το ελληνικό ΠΣΑ και θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup και το Ecofin.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας μας θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της ΕΕ. Η Κομισιόν θα αποφανθεί αν το ΠΣΑ, όπως υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στα μέσα του Ιανουαρίου, περιλαμβάνει τα στοιχεία και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος της χώρας. Η Κομισιόν θα εκτιμήσει τι είδους κίνδυνοι και ποιας βαρύτητας ενδεχομένως θα προκαλέσουν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων.
Υπάρχει ο κίνδυνος ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια να μην είναι τόσο υψηλός όσο προβλέπεται από την κυβέρνηση, ή να μην εισπράξει το κράτος τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υπολογίσει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15 - 16 Φεβρουαρίου, παράλληλα με την τυπική υπαγωγή της εθνικής οικονομίας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Παράλληλα, η Κομισιόν θα εκδώσει τις συστάσεις της, ώστε η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα περάσει στο στάδιο της «ενισχυμένης επιτήρησης», δηλαδή στο άρθρο 126/9 της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Το αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης περιλαμβάνει αποστολή εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν κάθε μήνα στην Αθήνα προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή του ΠΣΑ. Κάθε τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο, θα γίνεται από το Eurogroup συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Όπως τονίζουν αναλυτές, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να έχει επιπτώσεις τόσο στην πορεία του ευρώ, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές γενικότερα.
Το ευρώ σήμερα
Το ευρώ ενισχύεται για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ασιατικές αγορές ‘διατήρησε σε ασθενικά επίπεδα τόσο το δολάριο όσο και το γιεν’.
Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώνεται στις 78,721 μονάδες, έναντι των 79,003 μονάδων μια ημέρα νωρίτερα. Το δολάριο υποχώρησε στα 90,14 γιεν, από 90,40 γιεν χθες. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4014 δολάρια, ήτοι άνοδος από τα 1,3966 μια ημέρα νωρίτερα.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr