Τεχνικά, αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών και ο γενικός δείκτης ξεπεράσεις τις 2.090 μονάδες θα δούμε κλείσιμο short θέσεων και έντονη ανοδική κίνηση σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Emporiki Bank.
«Έχω την αίσθηση ότι βρίσκουμε πάτο κάπου εδώ. Δεν το βλέπω από τεχνικής πλευράς, αλλά φαίνεται πως θα αφήσουν την Ελλάδα για λίγο στην ησυχία της», αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank, Δημήτρης Τζάνας. Αποκαλύπτεται ο ανομολόγητος σκοπός των κερδοσκόπων, που είναι η αποδήμηση της Ευρώπης και το πρόβλημα μπορεί να μετατοπιστεί και σε άλλες χώρες που έχουν οικονομικά θέματα, αφήνοντας για λίγο την Ελλάδα ήσυχη, εξηγεί ο κ.Τζάνας. Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank θεωρεί πολύ σημαντική εξέλιξη που ξαφνικά η χώρα βρίσκει συμμάχους τόσο από την ομάδα των κερδοσκόπων όσο και από την πλευρά των αξιωματούχων. «Είναι υπέρ μας ο Σόρος, ενώ ήταν πολύ καλή και η ομιλία του κ.Παπανδρέου που είπε αυτά που θέλουν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι. Φαίνεται παράλληλα πως αρχίζει να λειτουργεί μετά από 4 μήνες και η Κυβέρνηση, ενώ έχουν εκλείψει οι ‘φάλτσες’ φωνές», καταλήγει ο κ.Τζάνας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management, Θεόδωρος Κρίντας, εκτιμά πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τώρα. «Βλέπουμε ένα momentum play τώρα στην αγορά και μία αυτοτροφοδοτούμενη πτώση λόγω της ανόδου των spreads», συμπληρώνει. «Τα spreads επηρεάζουν τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και όσο μεγαλώνουν περιορίζεται η κερδοφορία των τραπεζών και οι αποτιμήσεις», αναφέρει ο κ.Κρίντας. Αποκλείει πάντως να μείνουν εδώ που είναι σήμερα τα spreads και εξηγεί πως πρόκειται για μία κλασική αντίδραση των παικτών και αμφιβάλει αν αυτό που εκτιμούν τώρα θα διαρκέσει για πολύ. Δεν υπάρχει περίπτωση να πτωχεύσει η Ελλάδα, όπως δε μπορεί για παράδειγμα να πτωχεύσει η Καλιφόρνια. Η Ελλάδα για το διεθνή τύπο και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί είναι μία ευκαιρία. Τη δώσαμε εμείς και για να τελειώσει χρειάζεται μία μεγάλη πολιτική κίνηση από τους Ευρωπαίους. Θα σκεφτούν πολλές καταλήγει ο κ.Κρίντας.
Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι νευρική και πτωτική, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ. «Ο γενικός δείκτης θα οδηγηθεί σε νέα χαμηλότερα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι θα εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το τους Ευρωπαίους, εκτιμά ο κ.Χριστόπουλος. «Παρά τις ανοησίες για πτώχευση της χώρας η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη μέχρι τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», συμπληρώνει ο κ.Χριστόπουλος. Συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν ρευστότητα για αγορά μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αφού περιμένει πως κοντά στα δικά μας προβλήματα φαίνεται ότι θα προστεθεί και η φυσιολογική διόρθωση των ξένων αγορών.
Η έντονη σεναριολογία περί χρεοκοπίας της χώρας καθώς και η όχι εύστοχη ανακοίνωση της πρόθεσης έκδοσης 10ετους ομολόγου αμέσως μετά την κάλυψη της έκδοσης πενταετίας δημιούργησαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά ομόλογα γεγονός που επιδεινώθηκε και από την απουσία δυνάμεων ικανών να αντικρούσουν την υποτιμητική διάθεση, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Prelium ΑΧΕΠΕΥ, Μπάμπης Αγγελετόπουλος. Ως αποτέλεσμα οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών πιέστηκαν. Υπήρξε όμως αντίδραση για δεύτερη φορά πέριξ των 1.950 μονάδων παρά την εκτίναξη του spread στις 405 μονάδες βάσης, αναφέρει ο κ.Αγγελετόπουλος. Η επίσπευση του Ecofin για τις 3 Φεβρουαρίου, καθώς και οι υψηλές θέσεις short που υπάρχουν στους ελληνικούς τίτλους δεν αποκλείουν συντονισμένη προσπάθεια αγοραστών για την αντιστροφή του κλίματος ειδικά στα επιτόκια δανεισμού της χώρας, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Prelium. Καταλήγει λέγοντας πως «νομίζω ότι θα συνεχιστούν οι δηλώσεις στήριξης και ίσως η χώρα πάρει πιο αυστηρά μέτρα χωρίς να αποκλείω και την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου για να μη δούμε τα ίδια και σε άλλες χώρες όπως Ισπανία, Πορτογαλία κα.
«Οι συσσωρευμένες πιέσεις από ξένα χαρτοφυλάκια στο ΧΑ, αναμένεται να κορυφωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Βασίλη Βλασταράκη. Τότε αναμένεται και η απόφαση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά κέντρα αναφορικά με τη στήριξη της Ελλάδος και των υπολοίπων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξηγεί ο κ.Βλασταράκης. Μάλιστα εκτιμά πως ενδεχόμενη θετική ανταπόκριση των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σοβαρή ανάκαμψη του χρηματιστηρίου στους επομένους δύο μήνες.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr