Η ΕΕ απέστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή - που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας - στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν.
Η εναλλακτική του ΙΚΑ
Το υπουργείο Εργασίας ψάχνει εδώ και καιρό για μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη λύση στο ζήτημα, τη στιγμή που η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί για δημοσιονομικό κραχ από μαζική έξοδο των θιγομένων γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.
Μία εναλλακτική που εξετάζει το υπουργείο είναι η μετακίνηση 500.000 ασφαλισμένων του Δημοσίου στο ΙΚΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε τη μικρότερη δυνατή αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών – και θα μετέτρεπε το νόμο Πετραλιά στο ‘’μη χείρον βέλτιστον’’.
Το Ευρωδικαστήριο έκρινε την ασφάλιση στο Δημόσιο επαγγελματική, ότι δηλ. προκύπτει ευθέως από την εργασιακή σχέση, οπότε επιβάλλεται, χωρίς εξαιρέσεις, η κατάργηση των διακρίσεων στα δύο φύλα. Από την άλλη, η ασφάλιση στο ΙΚΑ θεωρείται κοινωνική και δεν το αγγίζει η απόφαση και σ’αυτό το πλαίσιο εξετάζεται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η λύση αυτή έχει σηναντήσει έντονες αντιδράσεις - κυρίως από την ΑΔΕΔΥ – οπότε από πολλούς δεν θεωρείται πλέον η πιο πιθανή.
Την έξοδο 'κοιτούν' 70.000 γυναίκες
Την ανάγκη πολύ προσεκτικού χειρισμού του θέματος τόνιζαν προ ημερών στο ‘’R’’ κύκλοι της ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας για δημοσιονομικό κραχ από την πιθανή μαζική έξοδο των θιγόμενων γυναικών υπαλλήλων. Προτείνουν 7-8 έτη ήπιας προσαρμογής και όχι βιαστικά μέτρα, προκειμένου να διαμορφωθεί η κατάλληλη ψυχολογία.
Αν τα μέτρα εφαρμοστούν άμεσα εκτιμάται ότι θα φύγουν άμεσα 60 – 70 χιλ. γυναίκες γιατί δεν τις συμφέρει να μείνουν άλλα 15 χρόνια στο Δημόσιο. Αντίθετα θα προτιμήσουν να βγουν στη σύνταξη και να καλύψουν αλλιώς το εισόδημα, περιμένοντας περί τα 3 χρόνια για το εφάπαξ (καθώς το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό). Αν, π.χ. μια γυναίκα έχει 25 χρόνια προϋπηρεσία, θα προτιμήσει να βγει στη σύνταξη του χιλιάρικου και να συνεισφέρει με άλλη δουλειά στο εισόδημα, οπότε αν πιεστούν θα φύγουν όλες.
Αν όμως υπάρξει κλιμάκωση για την εφαρμογή της εξίσωσης, τόνιζαν, θα υπάρξουν λιγότερες απώλειες στα Ταμεία και μεγαλύτερες πιέσεις στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου 2009 το ΕΚ αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr