Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί χρηματοδότηση σε νέες αγορές, όπως η δεξαμενή κεφαλαίων της Κίνας, δεν αρέσει στους ξένους, σχολιάζουν κύκλοι του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι διακατέχονται από το σύνδρομο του «πάρτα όλα». Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με δήλωσή του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι υπάρχει η προοπτική αυτή, δηλαδή του δανεισμού από νέες αγορές.
Επιπρόσθετα, ξένοι διαχειριστές, σχολίαζαν χθες στο «R» ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την προοπτική να διευρύνει τη δανειακή βάση της χώρας, μπορεί να εκληφθεί από τους ξένους ως αδυναμία, αφού δεν είναι βέβαιο ότι το Φεβρουάριο που θα γίνει νέα έκδοση ομολόγων, θα υπάρξει η ίδια κάλυψη με αυτή της 25ης Ιανουαρίου. Όπως και νά 'χει πάντως, τα προβλήματα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν το «ελληνικό ζήτημα» θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας διεθνώς.
Άλλοι παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν χθες ότι εκείνο που προέχει είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης. Κάτι που «σκοντάφτει» στις απαιτήσεις των συνδικαλιστών και μεμωνομένων κοινωνικών ομάδων. Εκτός από τα μπλόκα των αγροτών που στοιχίζουν στην ελληνική οικονομία περί τα 150 εκατ. ευρώ ημερησίως (σύμφωνα με δηλώσεις των εμπόρων), απειλείται να τιναχθεί στον αέρα ο στόχος των εσόδων του 2010 με την επικείμενη απεργία των εφοριακών.
Τον ερχόμενο μήνα δε, που η χώρα θα «σεργιανήσει» και πάλι στις διεθνείς αγορές για δανεικά μεθοδεύονται απεργιακές κινητοποιήσεις στο Δημόσιο παραλύοντας τις συναλλαγές του κράτους. Υπό το πρίσμα αυτό, το spread έλυσε πολλές απορίες όσων το παρατηρούσαν χθες «κολημένο» στις 301 μονάδες βάσης, παρά την επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου τη Δευτέρα.
Μέσα σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι πληροφορίες ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν μεγάλες προβλέψεις για επισφάλειες στα αποτελέσματα του 4ου 3μήνου 2009. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, έστω και στο μισό, η αγορά θα συνεχίσει να υφίσταται τους κλυδωνισμούς από έναν κλάδο που είναι ο πιο «αγαπημένος»των ξένων, με τη μεγαλύτερη συμμετοχήστη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών.
Η τεχνική εικόνα είναι απογοητευτική και δικαιώνει όσους επιλέγουν να μένουν εκτός αγοράς. Ακόμα και οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται πλέον σε ελεύθερη πτώση, πλησιάζοντας τις λογιστικές τιμές τους. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως τονίστηκε και χθες, εμφανίζονται ως οι πιο φθηνές μετά τις Βέλγικες και Φιλανδικές τράπεζες, αλλά με μεγάλο ρίσκο χώρας, εξαιτίας των δεδομένων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η στήριξη των 2.050 μονάδων αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ως η απόλυτα εύθραστη, καθώς την προηγούμενη φορά, ο γενικός δείκτης, όχι μόνο βρέθηκε κάτω από τα προαναφερόμενα επίπεδα τιμών, αλλά διασπάστηκαν και οι 2.000 μονάδες. Σημειωτέον, ότι η διάσπαση των 2.050 μονάδων την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε δύο φορές. Η αντίσταση των 2.180 μονάδων απομακρύνεται, όσο υπάρχουν συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή, ενώ για να αλλάξει κάτι απαιτείται συμμετοχή όλων και όχι μόνο των κερδοσκόπων και των σορτάκηδων, τόνιζε γνωστός παράγοντας της αγοράς.
Στον «κίτρινο» από μηχανής θεό στρέφεται η Ελλάδα
Στον «κίτρινο» από μηχανής θεό φαίνεται να στρέφονται οι αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου οικονομικών για την αναζήτηση «ζεστού χρήματος» που θα βάλει τέλος στα σενάρια που θέλουν τη χώρα μας να κηρύττει στάση πληρωμών λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανεισμού της.
Η φημολογία περί επαφών με την κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «διακριτικά» από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει ολοένα και πιο έντονη, ενόψει μάλιστα και της κρίσης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την ΕΕ.
Η λύση της Κίνας, ακούγεται ιδιαιτέρως ελκυστική στα αυτιά των αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι μία ενδεχόμενη διεύρυνση της θέσης της ασιατικής χώρας στη λίστα των δανειστών της Ελλάδας, θα αποκαταστήσει μέρος του χαμένου κύρους της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει στην κατοχή της 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας 400 δισ. δολαρίων, ενώ «ανοίγματα» έχει κάνει (μέσω κυρίως κρατικών ομολόγων) και σε άλλες χώρες της υφηλίου. Στη χώρα μας η Κίνα κατέχει περίπου 200 εκατ. ευρώ ομολόγων.
Οι αναλυτές θεωρούν βέβαια την προοπτική ότι εάν οι Κινέζοι αγοράσουν ομόλογα είτε από την πρωτογενή είτε από τη δευτερογενή ελληνική ομολογιακή αγορά, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα και θα μειωθούν αρκετές μονάδες τα spread, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανή αναβάθμισή τους από τους διεθνείς οίκους.
Σημειώνεται εδώ ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους παγκοσμίως, τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στην κατάταξη, έχουν «άρωμα Ανατολής». Η κατάταξη αυτή διαρθρώνεται ανάλογα με τις τιμές των μετοχών ως πολλαπλάσιο της λογιστικής τους αξίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα τέσσερα κινεζικά αστέρια είναι η China Merchants Bank, η China Citic, η ICBC και η China Construction Bank, αφού και οι τέσσερις διαθέτουν συντελεστή τιμής προς λογιστική αξία (price-to-book) άνω του 3, την ώρα που ο συντελεστής αντίστοιχων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών διαμορφώνεται μεταξύ του 1 και 2. Μάλιστα, να σημειωθεί εδώ ότι οι καταθέσεις των Κινέζων, είτε ιδιωτών είτε επιχειρήσεων, υπολογίζονται στο 160% του ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που προκαλεί «δέος» για το βαθμό ρευστότητας που μπορεί να διαθέτει ο «ασιατικός γίγαντας».
Παρόλα αυτά, για να επιτευχθεί το ιδανικό σενάριο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει σε τομείς που στο εσωτερικό της χώρας μας «καίνε». Το λιμάνι του Πειραιά, και η εταιρεία COSCO, είναι το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η επικύρωση της συμφωνίας με την COSCO και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περίπου 320 εργαζομένων από τον ΟΛΠ, θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν την επόμενη δημοπρασία της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε τους καρπούς των ελληνικών προσπαθειών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων. Το οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον των Κινέζων προφανώς είναι γνωστό στους κύκλους του Υπουργείου, το οποίο όμως δυσκολεύεται να συγκεράσει τις εσωτερικές αντιδράσεις με την έξοδο της χώρας από τη δύσκολη θέση στην οποία και έχει περιέλθει.
Στ. Κ. Χαρίτος - Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr