Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις έκαναν τους ξένους να ρευστοποιήσουν μαζικά θέσεις τους. Διαχειριστές και brokers που χειρίζονται εντολές ξένων ανέφεραν στο «R» πως υπήρχαν εντολές πώλησης στις μεγάλες τράπεζες χωρίς όριο (market). Πολλοί λόγοι τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Συνοψίζοντας οι χρηματιστές αναφέρουν πως υπάρχει ξανά μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας της χώρας.
Αναλύοντας τα όσα είδαμε μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών αναφέρουμε: «Πατάμε σε στέρεες βάσεις» δήλωνε, προχθές, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ η Κομισιόν έπληξε για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία της χώρα μας, η Moody’s άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, τα ξένα μέσα συνέχισαν τις «βολές» τους κατά της Ελλάδας και η κυβέρνηση απέσυρε την επίμαχη τροπολογία για τσιγάρα, ποτά και γονικές παροχές.
Παράλληλα, τα νερά της κυβέρνησης έρχεται να ταράξει και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΟΤΕ να επιστρέψει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ για την εθελούσια έξοδο του 2005, ειδάλλως, δεν προτίθεται να υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία αποχωρούν 601 εργαζόμενοι. Από την άλλη έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρουν πληροφορίες νέα έκτακτη φορολογία των επιχειρήσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό. Αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα για το ύψος που θα έχει το 2010 ο φορολογικός συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Και κανείς δεν ξέρει αν το 2011 επαναληφθούν τα ίδια.
Ειδικότερα, κανείς δεν ξεχνά την αιφνίδια κίνηση της κυβέρνησης την Πέμπτη, να καταθέσει «νύχτα» την τροπολογία για την αύξηση 20% του φόρου στα τσιγάρα και στα ποτά, αλλά και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών, στο γνωστό πια νομοσχέδιο για την «προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων». Η είδηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ, και έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου.
Από την άλλη πλευρά, σε χλωρό κλαρί δε μας έχει αφήσει η Κομισιόν, η οποία δημοσιεύει έκθεση-κόλαφο για τη χώρα μας, όπου αναφέρεται στην «αξιοπιστία»- αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και της κυβέρνησης, τα οποία έδινε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, οι Financial Times δημοσιεύουν άρθρο, στο οποίο αμερικανός αξιωματούχος ζητά την άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ υπογραμμίζει ότι η χώρα βαδίζει στο δρόμο της Αργεντινής. Μία μέρα αργότερα, η Moody’s μιλά για το ενδεχόμενο ενός «αργού θανάτου» της χώρας, λόγω των δημοσιονομικών ανισορροπίων της, ενώ δεν αποκλείει μία νέα υποβάθμιση.
Και ξαφνικά...η εικόνα ελαφρώς, ανατρέπεται, καθώς κοινοτικοί αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία επικύρωση για το έλλειμμα της περιόδου 2005-2008 από τη Eurostat, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης Βαν Ρόμπεϊ δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση, πεπεισμένος ότι θα λάβει «τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα».
Επιπλέον, ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν δηλώνει ότι «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», ενώ φαίνεται σίγουρος για τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, έχει δεσμευτεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με σοβαρότητα. Τέλος, η βρετανική εφημερίδα οι Times «φωνάζει» ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ.
Η υποχώρηση σε αριθμούς
Λογικό και αναμενόμενο οι ξένοι να τραβούν ρευστότητα από το ΧΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκατασταθεί η ορατότητα. Πρόσφατα άρχισαν να τοποθετούνται εκ νέου λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων αλλά και επιτάχυνση των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Η τάση αυτή όμως δεν κράτησε περισσότερο από τρεις συνεδριάσεις λόγω των εξελίξεων που αναλύθηκαν παραπάνω. Έτσι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης έχει χάσει 6,61% και ο τραπεζικός δείκτης 10,51%. Η ναυαρχίδα του ΧΑ, η Εθνική Τράπεζα έχει υποχωρήσει κατά 11,93%, η Alpha Bank κατά 12,73%, η Eurobank κατά 10,58%, η Πειραιώς κατά 10,23%, η ATE 7,11%, η Marfin κατά 5,35% και η Κύπρου κατά 6,05%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο ΟΠΑΠ έχει χάσει 10,06%, ενώ η ΔΕΗ είναι σχεδόν αμετάβλητη.
Ψήφος εμπιστοσύνης από Merrill Lynch για τράπεζες
Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει με σημερινή της έκθεση η Bank of America –Merrill Lynch, η οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε αγορά. Πιο αναλυτικά ο οίκος διατηρεί την τιμή στόχο των 11,4 ευρώ για την Alpha Bank, των 12,6 ευρώ για τη Eurobank και των 30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ενώ μειώνει στα 11,4 ευρώ από 12,2 ευρώ την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του οίκου λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης, της υψηλής ρευστότητας και του πιο δυνατού προφίλ ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα. Η μετοχή διαπραγματεύεται 5,8 φορές τα κέρδη του 2011. Λόγω της πρόσφατης υποαπόδοσης της Τράπεζας Πειραιώς έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των ελληνικών τραπεζών αναβάθμισε τη σύσταση σε αγορά από υποαπόδοση.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικές σημειώνεται στην έκθεση αφού διαπραγματεύονται τα κέρδη του 2010 μεταξύ 7 φορές (Εθνική) και 10,9 φορές (Alpha Bank). Το p/e υποχωρεί στο 4,9-7,3 φορές στο 2011. Σύσταση αγοράς έχει πλέον και για τις 4 τράπεζες που καλύπτει.
Γ. Κατικάς- Α. Χατζηνάσιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr