Επιμένει να εξιστορεί με περισσή ειρωνεία και επικριτικότατη διάθεση την κατάσταση της χώρας μας, και τολμά μάλιστα να αναφερθεί με την λέξη «νέμεσις», σε αυτό που θα πρέπει η χώρα μας να αντιμετωπίσει. Α, και φυσικά λέει ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν τη έπεισε!
Για τους βαριεστημένους και αδιάφορους δημόσιους υπαλλήλους της Ελλάδας, για τον υπεροκορεσμένο δημόσιο τομέα για την χαλαρή στάση των προϊσταμένων σε ότι αφορά τα διαλείμματα για καφέ και για ψώνια των δημόσιων υπαλλήλων, και για ιστορίες του αργόσχολου ελληνικού κράτους που έχουν αρχίσει και ενοχλούν τα μάλα την Ευρώπη, μιλάει το νέο αφιέρωμα των Financial Times για την Ελλάδα με τίτλο «Το Ελληνικό Βάρος». Η εφημερίδα αναρωτιέται εάν η χώρα τελικά θα έρθει αντιμέτωπη με την Νέμεση, αν θα αποφύγει με λίγα λόγια την ύστατη τιμωρία.
Οπως τονίζει τo άρθρο, η Ευρώπη σιγά σιγά βγαίνει από την χειρότερη οικονομική ύφεση από την δεκαετία του '30 και η κατάσταστη των δημοσιονομικών της Ελλάσας απειλή τώρα με νέα κρίση την νομισματική ένωση που γίνεται 11 χρονών.
Τα σενάρια χρεοκοπίας και οι φόβοι γύρω από τις ελληνικές τράπεζες έστειλαν τα psreads των ελληνικών ομολόγων στα υψηλά 7 μηνών. Εάν οι ηγέτες της Ε.Ε νόμιζαν ότι η καταιγίδα της κρίσης των δύο τελευταίων ετών έχει τελειώσει, προφανώς έκαναν λάθος.
Η Ε.Ε βοήθησε τις οικονομίες της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Όμως, η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, και παρά τις πολλές Συνθήκες που υπάρχους, δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες αντίδρασης, δεν υπάρχει μηχανισμός διαχείρισης μίας κρίσης.
Ο εκνευρισμός που έχει προκαλέσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, σε άλλες πρωτεύουσες καθώς και στην ΕΚΤ, δείχνει ότι κάποοιι μπορεί να ταχθούν υπερ της τιμωρίας της Ελλάδας
Η Ελλάδα λοιπόν οδεύει προς την Νεμεσή της, αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι Kerin Hope και Ralph Atkins.
Η Ελλάδα παραπλάνησε τον κόσμο σχετικά με τη σοβαρότητα της δημοσιονομικής της κατάστασης. Τον Μάρτιο η κατάσταση φαινόταν άσχημη μεν, διαχειρίσιμη δε. Κομισον προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 3% φέτος και το 4% το 2010. Η Ε.Ε ανησυχούσε πως τα νούμερα θα ήταν υψηλότερα. Ομως κανένας δεν περίμενε αυτό το σοκ που αποκάλυψε η νέα κυνβέρνηση.
Επιπλέον, η προφανής διστακτικότητα της νεάς κυβέρνησης έχει εντείνει τις ανησυχίες. Οι Βρυξέλλες θέλουν ο κ. Παπακωνσταντίνου, να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό του 2010, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όχι στην μείωση των δαπανών.
Σε επιστολή του προς τους F.T ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεσμεύεται για την επιβολή των απαραίτητων μέτρων για την αποκατάσταση της αξιοπιστία και των δημοσιονομικώντ ης χώρας. Ομως δεν πείθουν, τονίζει η εφημερίδα. Το 9,1% για το έλλειμμα το 2010 δεν πείθει.
Η οικονομία της Ελλάδας φαινόταν «άρρωστη» εδω και καιρό. Πριν από την κρίση, η χώρα αναπτυσσόταν με ετήσιο ρυθμό 4% όμως η ύφεση στην Ευρώπη ξεέθεσε το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Τα κόστη εργασίας εκτινάχθηκαν πάνω από 40% από τοτε που η Ελλάδα μπηκε στο ευρώ το 2001, ενώ στην Γερμανία διατηρήθηκαν σταθερά μέχρι πρόσφατα.
Από οποία πλευρά και να το δει κανείς, οι Ελληνες ζούσαν πέραν από τις δυνάμεις τους. Το έλλειμμα τρεχουσών συνναλαγών άγγιξε σχεδόν το 15% του ΑΕΠ το 2008 κάνοντας το αμερικάνικο έλλειμμα του 5% να φαίνεται ένα τίποτα. Το εξωτερικό δημόσιο χρέος τώρα ξεπερνά το ΑΕΠ.
Η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδα ενίσχυε μια οικονομία που βασίζεται σε δύο μόνον τομείς - τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Στον δημόσιου τομέα της προστέθηκαν άλλοι 50.000 υπάλληλοι την περίοδο 2004 - 2009.
Οι μισθοί δε του δημοσίου, αναμένεται να αυξηθούν και πάλι κατά 5% - 7% το 2010. Στο συνταξιοδοτικό οι αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες σε σχέση με το μέγεθος της Ελληνικής οικονομίας κάνουν την Ελλάδα πιο ευάλωτη στην γήρανση του πληθυσμού. Ο διάλογος της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 από 13 και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 65 έτη, θα δημιουργήσουν νέες απεργιακές κινητοποι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr