Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του το Eco/fin αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής:
«Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, στο πλαίσιο του Αρθρου 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης, διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας προς τις συστάσεις του Eco/fin του Απριλίου 2009, όταν ξεκίνησε η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, υπήρξε ανεπαρκής.
Τον Απρίλιο του 2009 το Συμβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως το 2010 και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων. Παρά ταύτα, προέκυψαν αδυναμίες στα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία και η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από την οικονομική ύφεση. Τα νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2009 αποτελούνται κυρίως από εισπρακτικά μέτρα, εν μέρει προσωρινά, ενώ όσον αφορά στις δαπάνες, δεν ελήφθησαν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είχε ζητήσει το Συμβούλιο».
Αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ
Τη σύσταση τριών πανευρωπαϊκών μηχανισμούς που θα εποπτεύουν ξεχωριστά τράπεζες, χρηματιστηριακές συναλλαγές και ασφαλιστικές εταιρείες αποφάσισαν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τους τρεις νέους μηχανισμούς, ένα οιονεί δίκτυο «συναγερμού», με στόχο την αποτροπή επανάληψης «συστημικών κρίσεων». Οι μηχανισμοί θα εδρεύουν στην Φρανκφούρτη και κάθε κράτος-μέλος θα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που το αφορούν.
Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ουσιαστικά καταλήξει, σύμφωνα με το Reuters, σε συμβιβασμό για το προσχέδιο των νέων μηχανισμών· το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως θέλει εντονότερο συντονισμό των νέων οργανισμών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Σάρον Μπόουλς, επικεφαλής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για οικονομικές υποθέσεις. Η Βρετανία, από την άλλη, φοβάται ότι οι νέοι οργανισμοί θα συγκεντρώνουν υπερβολική εξουσία έναντι των εποπτικών μηχανισμών του κάθε κράτους-μέλους.
Το Ecofin δεν στοχεύει στη δημιουργία μίας «Υπεραρχής» που θα εποπτεύει κεντρικά τις οικονομικές αγορές, σύμφωνα με το Spiegel, αλλά στην κατασκευή μίας νέας χρηματοοικονομικής «αρχιτεκτονικής» λιγότερο επιρρεπούς, αφ' ενός, σε κρίσεις, και περισσότερη ικανής να εμπνέει εμπιστοσύνη για τις αγορές σε επιχειρήσεις και ιδιώτες αφ' ετέρου.
Για τις «καθημερινές» δραστηριότητες αρμόδιες παραμένουν οι εθνικές Αρχές, ενώ οι νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές -ενώ σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων, οι εξουσίες τους θα διευρύνονται σημαντικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr