"Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας. Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και δεν πρόκειται να είναι ανεκτές οι "περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών και σε αυτά συμπεριέλαβε: Την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Την αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών οι οποίες είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ενας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών.
Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Κύρια κινητήρια δύναμη, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας. Η κυβέρνηση, κατέληξε δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο "Οδικός Χάρτης" για τις μεγάλες αλλαγές και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.
Η ημερήσια διάταξη του Ecofin έχει ως εξής:
Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ:
Τρέχουσα οικονομική κατάσταση Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας (Παρίσι, 19 Νοεμβρίου 2009), σημειώνονται τα εξής:
Η ανάκαμψη που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες σε οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ έχει πλέον επεκταθεί και στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, στις περισσότερες οικονομίες του ΟΟΣΑ η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί σε πιο μέτρια επίπεδα για το επόμενο διάστημα, καθώς τα νοικοκυριά, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Επίσης, η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω, σε αντίθεση με τον ήδη χαμηλό πληθωρισμό, στον οποίο ασκούνται περαιτέρω καθοδικές πιέσεις. Χρειάζεται ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα ως ότου η ανάκαμψη γίνει αρκετά ισχυρή για να μπορέσει να μειωθεί η ανεργία.
Β. ECOFIN
1. Κανονισμοί για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών
Το Συμβούλιο ECOFIN καλείται να δώσει έγκριση γενικής προσέγγισης σε προτάσεις Κανονισμών για την σύσταση τριών νέων Ευρωπαϊκών Αρχών, οι οποίες θα είναι αρμόδιες για την εποπτεία του Τραπεζικού τομέα, της Κεφαλαιαγορά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr