Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «δεν βλέπω κανένα πρόβλημα χρεοκοπίας στην Ευρώπη». Στον αντίποδα, η Financial Times συνεχίζει να υπογραμμίζει τη δυσμενή θέση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ανησυχία της Ε.Ε. η οποία προσπαθεί να συμμορφώσει τη χώρα.
Το «χαβά» της η Financial Times
Την πόρτα του ΔΝΤ φτάνουν να μας δείξουν οι Financial Times, συνεχίζοντας και σήμερα να αφιερώνουν τις σελίδες τους στην Ελλάδα. Μάλιστα μιλούν για στρατηγική της Ε.Ε να φτάσει ακόμη και στο σημείο να προκαλέσει πολιτική κρίση προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα. Η βρετανική εφημερίδα λοιπόν, συνεχίζει τον χαβά της, παρά το καθησυχαστικό προς τους επενδυτές άρθρο του κ. Παπακωνσταντίνου στην Wall Street Journal και παρά την «βοήθεια» των χθεσινών σχολίων του πρόεδρου του Eurogroup Jean Claude Juncker και του πρόεδρου της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει δώρα από τις Βρυξέλλες» τιτλοφορείται το νέο άρθρο των F.T όπου σημειώνεται πως η Κομισιόν φοβάται περισσότερο τους ηθικούς κινδύνους της διάσωσης μίας χώρας, παρά τη διάσπαση που
μπορεί να προκαλέσει στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το ενδεχόμενο default της Ελλάδας. Μάλιστα εάν χρειαστεί να επιλέξει θα προτιμήσει την ακεραιότητα του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά την ακεραιότητα της Ελλάδας.
Όπως τονίζεται, ευρωζώνη δεν θα βοηθήσει αυτή την φορά, όπως έκανε στις αρχές του έτους, και με κανέναν τρόπο, την Ελλάδα, εκτός εάν συμμορφωθούμε σε έναν αριθμό μέτρων που θα μας επιβάλει η Κομισιόν τους ερχόμενου μήνες.
Χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικό» το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, οι F.T. υπογραμμίζουν πως ο προϋπολογισμός αυτός το πιθανότερο είναι να κριθεί ανεπαρκής από την Κομισιόν η οποία και θα ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό και ακόμη και δομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού.
Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμμορφωθεί, που είναι και το πιθανότερο σενάριο όπως σημειώνεται στο άρθρο, το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία του penalty, όπως αυτή περιγράφεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα, η Ε.Ε μπορεί να της ζητήσει να πληρώσει πρόστιμο. Αυτό θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση τη χώρας, εάν και εφόσον βέβαια η κυβέρνησή της δεχτεί να το πληρώσει!
Όπως υπογραμμίζει το άρθρο, η στρατηγική της Ε.Ε είναι η αύξηση της πολιτικής πίεσης και ίσως η πρόκληση μίας πολιτικής κρίσης, με τον μοναδικό στόχο να καμφθεί η ελληνική κυβέρνησης. Είναι μία επικίνδυνη στρατηγική η οποία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Ακόμα ακόμη και εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αντιτεθεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε, θα αντιμετωπίσει τεράστιες πολιτικές πιέσεις εάν προσπαθήσει να επιβάλει δρακόντεια μέτρα αυστηρότητας, και θα είναι και το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά Το πραγματικό πρόβλημα είναι, όπως επισημαίνει το άρθρο, πως οι Έλληνες δεν έχουν προετοιμαστεί από την πολιτική ηγεσία γι αυτό που θα έλθει.
Τι θα συμβεί λοιπόν εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα ομόλογά της ή δεν νοικοκυρέψει το χρέος της; Όπως τονίζει το άρθρο, τα 2/3 περίπου, του ελληνικού χρέους, βρίσκονται στην κατοχή ξένων. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Ελλάδα ζητά να αντλήσει 31 δισ. ευρώ σε νέο δανεισμό και 16 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση χρέους, το 2010. Εάν δεν υπάρξει βοήθεια από την ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ. Η Ε.Ε θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη εάν την όλη υπόθεση τελικά την αναλάμβανε το ΔΝΤ.
Τι δηλώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Wall Street Journal
«Το ελληνικό πρόβλημα»
Δεν υπάρχει έλλειψη μεταφορικών φράσεων τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να περιγράψει κανείς τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Οι σχολιαστές έχουν επικαλεστεί τα πάντα - από τους θρύλους του Ηρακλή μέχρι το μύθο του Σίσυφου - ενώ δεν παρέλειψαν να αποκαλέσουν την Ελλάδα την 'Ισλανδία του Αιγαίου'.
Την ίδια ώρα αυστηρές είναι οι προειδοποιήσεις που έρχονται από την Κο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr