Η δημοσιονομική κατάσταστη της χώρας μας κρίνεται σοβαρή από τον διεθνή οίκο αλλαά όχι μη διαχειρίσιμη. Θα χρειαστούν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα τα επόμενα χρόνια και η νέα κυβέρνηση έχει ακόμα να καταφέρει να πείσει την Κομισιόν ή τις αγορές.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι, να ελεγχθεί πρώτο από όλα, το έλλειμμα.
Η Κομισιόν, όπως και η M.S, ανησυχούν πως το δημοσιονομικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν θα μπορέσει να είναι διατηρήσιμο λόγω του ότι εξαρτάται από προσωρινά και όχι μόνιμα μέτρα. Ομως το να ελεγχθεί το έλλειμμα είναι αρκετό για να διασφαλισθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας, επισημαίνει ο οίκος.
Στο τί συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες, ο διεθνής οίκος απαντά πως δεν φαίνεται πως βρίσκονται σε χειρότερη θέσε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα θεμελιώδη μεγέθη τους μάλιστα, είναι εύρωστα. Για παράδειγμα, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η επιδείνωση των NPLs, είναι πολύ πιο ήπια από ότι στις ισπανικές τράπεζες, για παράδειγμα. Ο διεθνής οίκος πιστεύει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν χτυπηθεί άδικα λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψει κανείς ότι θα αποτελέσουν την πηγή για μακροοικονομική αστάθεια στη χώρα.
Σε ότι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ο οίκος τονίζει ότι ακόμη και αν ακολουθήσουν υποβαθμίσεις, υπάρχει τεράστια απόσταση από το να βρεθούν τα ελληνικά ομόλογα σε μη αποδεκτή θέση.
Πάντως, όπως αναφέρεται, μία υποβάθμιση δεν θα αποτελέσει έκλπληξη και αυτό που θα γίνει είναι να προκαλεστεί περαιτέρω εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν πρόκειται να κυρήξει default. H κυβέρνηση μάις ανεπτυγμένης χώρας, και μάλιστα μέλους της ευρωζώνης,πάντα θα μπορέι να αντελί τα κεφάλαια που χρειάζεται. Ετσι, εάν το ΠΑΣΟΚ πιεστεί, θα κάνει ότι χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία της χώρας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, καθώς αυτό θα ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα, διατηρούν ελληνικά ομόλογα.
Στο ενδεχόμενο «απεργίας» των αγοραστών των ελληνικών ομολόγων, η M.S απαντά πως είναι δύσκολο να συμβεί. Ακόμα και με πολύ υψηλά κόστη δανεισμού, η πολιτικη βούληση θα αποτρεψει οποιουδήποτε είδους κατάρρευση.
Επίσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την ζώνη του ευρώ, μόνον εάν το θέλει εκείνη μπορεί να φύγει, κάτι που φυσικά δεν την συμφέρει οικονομικά, καθώς θα πυροδοτήσει μία τεράστια κρίση στο τραπεζικό της σύστημα και στο χρηματιστήριο. Και επίσης, το νέο νόμισμά της θα υποτιμηθεί σημαντικά, κάνοντάς το ακόμη πιο δύσκολο να αποπληρώσει το χρέος της
Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τον διεθνή οίκος, είναι η Ελλάδα να τεθεί υπό την αυστηρότατη εποτεία του προϋπολογισμού της τον Ιανουάριο, από την Κομισιόν, και να δίνει αναφορά κάθε τρεις μήνες στις Βρυξέλλες, για την πρόοδό της. Ετσι η M.S εκτιμά πως σύντομα, η κυβέρνηση θα εισάγει σταδιακά νέα πιο σκληρά μέτρα, ξεκινώντας από τον Ιαουάριο.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr