Οι σημαντικές μειώσεις στα έσοδα και οι υπερβολικές δαπάνες, οδήγησαν όπως τονίζεται, σε ισχυρή επιδείνωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας το 2009, η οποία δεν οφείλεται εξ' ολοκλήρου στις άσχημες διεθνείς μακροοικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται κυρίως στην ανεπαρκή αντιμετώπιση των ελληνικών αρχών. Αντίθετα με τα άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε τα οποία θα έχουν ελλείμματα που θα ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ το 2010, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη λάβει παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος.
Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί στο 0,3% το 2010, όταν η ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 0,7%. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Ελλάδα έχει κινηθεί στους στόχους του ελλείμματος, μόνον μία φορά από τότε που υιοθέτησε το ευρώ το 2001 και τώρα η οικονομία της «τρέχει» με έλλειμμα της τάξης του 12,7%, μετά από απανωτές ανοδικές αναθεωρήσεις.
Οπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, τα οικονομικά της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε σοβαρή ανησυχία για ολόκληρη την ευρωζώνη και ο κ. Τρισέ έχει τονίσει την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της στοιχείων. Τα spread των 10ετών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλά της 9ης Ιουνίου, και η εγχώρια χρηματιστηραική αγορά έχει βουτήξει 18% μέσα σε έναν μήνα.
Η Κομισιόν, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παραμένει ιδιαίτερα επικριτική για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία είναι προφανέστατα ανεπαρκή. Μάλιστα, τα στοιχεία του Οκτωβρίου δεν εχουν ακόμη εγκριθεί καθώς η Κομισον έχει ακόμη πολλά ερωτηματικά γύρω από αυτά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πείσει την Ε.Ε να δώσει στην Ελλάδα παάαταση, όμως αυτό αν συμβεί θα γίνει μετά τον Ιανουάριο του 2010, όπου η Κομισιόν θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης και το μακροπρόθεσμο οικονομικό της πρόγμραμμα.
Στα 25 δισ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού το δεκάμηνο
Στα 25 δισ. ευρώ εκτινάσσεται στο δεκάμηνο του τρέχοντος το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 14 καθώς ενισχύονται οι αποκλίσεις τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και των εσόδων, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Tα έσοδα τρέχουν με αρνητικό ρυθμό της τάξης του 4,3% ενώ οι δαπάνες έχουν ξεφύγει με τον ρυθμό αύξησής τους να φθάνει στο 12,5%.
Αναλυτικότερα, μειωμένα κατά 2,0% σε ετήσια βάση είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 80,1% των ετήσιων εκτιμήσεων. Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.
Οι επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 879 εκατ. ευρώ (28,5%) σε σχέση με το 2008, κυρίως λόγω της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ Diesel και του αναλογούντος ΦΠΑ που προκύπτει από το νέο σύστημα φορολόγησης και διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από 15.2.2008.
Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο 77,6% σε σχέση με τις ετήσιες εκτιμήσεις και ανήλθαν στο ποσό των 45.875 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους έφθασαν στα 12.074 εκατ. ευρώ., αυξημένες κατά 750 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.
Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στο 81,1% των ετήσιων προβλέψεων και ανήλθαν στο ποσό των 57.949 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στο 84,4% σε σχέση με τις ετήσιες εκτιμήσεις και έφθασαν στα 8.022 εκατ. ευρώ έναντι 7.656 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 1.415 από 3.558 εκατ. ευρώ το 2008.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr