Σε δυσθεώρητα ύψη έχει βρεθεί το δημόσιο χρέος στις οικονομικά ισχυρές χώρες του πλανήτη, λόγο του υπέρογκου των μέτρων στήριξης των οικονομικών και των επιχειρήσεών τους που χρησιμοποιήθηκε ως ασπίδα εναντίον της διεθνούς κρίσης και ως αποτροπή ενός ενδεχόμενου «κραχ». Ο βραχνάς των χρεών επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη για τη παγκόσμια ανάπτυξη και απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Το χρέος των ΗΠΑ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πρόκειται να ξεπεράσει το 2010 τα 12 τρισ. δολάρια και το κόστος για την εξυπηρέτηση του θα φτάσει τα 700 και πλέον δισ. δολάρια ετησίως από το 2019 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό κράτος θα επιβαρυνθεί με 500 δισ. δολάρια ετησίως για πληρωμή τόκων, ποσό που είναι ιδιαίτερα υψηλό ακόμη και για τον αμερικανικό γίγαντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακροχρόνια κρίση στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλη για να περάσει απαρατήρητη.
Μικρότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας που αγγίζει τα 5,25 τρισ. δολάρια (3,8 δισ. ευρώ), αυξημένο κατά 17% το 2009 σε σχέση με το 2008. Η σημαντική αυτή αύξηση και η προοπτική περαιτέρω ανόδου του χρέους ανάγκασε τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να περάσει πρόσφατα νομοθετικές ρυθμίσεις που από το 2020 και εξής δεν θα επιτρέπουν το χρέος να υπερβαίνει ετησίως το 0,35% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Στάινμπρουκ δήλωσε μάλιστα πρόσφατα ότι η χώρα θα δανειστεί περί τα 90 δισ.. ευρώ για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Την ίδια στιγμή που η «μεγάλη» Γερμανία θα χρειαστεί να δανειστεί 90 δις. για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, η «μικρή» Ελλάδα αναμένεται να δανειστεί περί τα 60 δις. ευρώ το 2010 για να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ το 2009 δανειστήκαμε το ποσό ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ (από αρχική πρόβλεψη 43,7 δισ. ευρώ) λίγο λιγότερο από τη Γερμανία!
Ανάλογα υψηλά χρέη έχουν και άλλες ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία (110% του ΑΕΠ ή 1,675 τρις ευρώ) καταγράφοντας εκρηκτική άνοδο 133,6% το 2009 σε σχέση με το 2008. Η χώρα θα δανειστεί πάνω από 100 δις. ευρώ το 2010 προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Παρόμοια σημαντική αύξηση του χρέους έχει παρατηρηθεί στη Μ. Βρετανία, με ανεξάρτητες υπηρεσίες να κάνουν λόγο για δημόσιο χρέος στο 103,5% του ΑΕΠ ή στα 1,34 τρις στερλίνες, λόγω του υπέρογκου κόστους των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Και η Γαλλία δεν θα μπορούσε όμως να εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα, με το χρέος να αγγίζει το 73,9% του ΑΕΠ ή τα 1,43 τρις ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι άγγιζε το 67% και του χρόνου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 80% του ΑΕΠ!
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr