Η νέα άνοδος που σημειώθηκε θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στις πωλήσεις ελληνικών τραπεζών αλλά και ξένων ειδικά της Citigroup.
Εχει στηθεί ένα καλοστημένο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά ομολόγων παρασύροντας πτωτικά και το χρηματιστήριο,στο οποίο εκούσια ή ακούσια συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ξένοι επενδυτές και ειδικά οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που εμφανίζονται συχνά πυκνά πωλητές ομολόγων όπως η Citigroup, η J P Morgan , η Bank of America και η Goldman Sachs
πωλούν ομόλογα για δύο λόγους 1) ρευστοποιούν θέσεις τους με στόχο να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές ελληνικά ομόλογα από το 2010 με αφορμή των νέων εκδόσεων 2) ακολουθούν τακτικές hedging αντιστάθμισης κινδύνων στα CDs με στόχο τεχνικά να κερδοσκοπήσουν και να ανεβάσουν τις τιμές.
Ταυτόχρονα οι ξένοι βρίσκονται στην φάση του κλεισίματος των λογιστικών τους βιβλίων και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουν να πάρουν ουσιαστικό ρίσκο.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι ελληνικές τράπεζες , πωλούν ομόλογα με στόχο να τα αγοράσουν σε καλύτερες τιμές το 2010. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν πάνω από 10 δις ευρώ σε ομόλογα.
Οι κινήσεις των ξένων και των ελληνικών τραπεζών στηρίζονται προφανώς και στα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα στον διεθνή τύπο , αλλά και στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ που αφορούν την ρευστότητα .
Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι το spreads στα ομόλογα θα φθάσει στις 240 με 250 μονάδες βάσης προσεχώς.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Κερδοσκοπία και έλλειμμα αξιοπιστίας δείχνει το spread
"Η διεύρυνση των spread έχει να κάνει με το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Έχει να κάνει με κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται. Είναι τέλος του έτους και πολλοί διεθνείς οίκοι κλείνουν θέσεις ... και γι' αυτό έχουμε περισσότερες αναταράξεις", τόνισεο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των της οικονομικής επιτροπής στη Βουλή για τα πρόσφατα συμβούλια Ecofin, Eurogroup.Ενημέρωσε δε τα μέλη της Βουλής ότι το πρόγραμμα δανεισμού θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το 2009.
"Οι διεθνείς αγορές έχουν καταγράψει ακριβώς τις αστοχίες της τελευταίας πενταετίας. Είτε το θέλουμε είτε όχι από αυτές αξαρτώμαστε γιατί από αυτές δανειζόμαστε. Τιμωρούν, με τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα τώρα, που έχει τη μεγάλη ανάγκη από δανειακά κεφάλαια για να καλύψει τα ελλείμματά της", συμπλήρωσε ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε,"Είμαστε συνεχώς υπό την παρατήρηση των διεθνών αγορών από τις οποίες δανειζόμαστε. Βλέπετε και παρακολουθείτε την πολύ μεγάλη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. Το έλλειμμα αξιοπιστίας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες με πολύ συγκροτημένο τρόπο και με πρόγραμμα που θα πείσει για την εφικτότητά του".
"H EKT θα κρίνει τις χώρες με βάση την αξιολόγηση δύο οίκων, θα παίρνει τις δύο χειρότερες αξιολογήσεις. Αυτό θα γίνεται από τον Μάρτιο του 2010. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας αν έχουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις και θα έχει επιπτώσεις από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, είναι όμως ορατός".
Οι πολιτικές μας θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες, το μέλημά μας, η ανησυχία μας είναι να αποδώσουν γρήγορα ώστε να μην έχουμε πρόβλημα υψηλού κόστους δανεισμού", κατέληξε για το επίκαιρο θέμα του χρέους και του κόστους του ο υπουργός Οικονομικών.
Σχετικά με τα δημοσιονομικά, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείωσε "Κινούμαστε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην προφανή ανάγκη να στηρίξουμε τη οικονομία αλλά και να μπει τάξη στα δημοσιονομικά. Μετά από μία πενταετία διακυβέρνησης της ΝΔ, η Ελλάδα είναι και πάλι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αφετηρία της καινούριας κυβέρνησης".
Σε ότι αφορά στις δηλώσεις του διοικητή ΤτΕ σχετικά με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν τις εκλογές για την πορεία της οικονομίας, και την αναταραχή που προκάλεσε, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο "Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας έχει το ρόλο του στο πλαίσι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr