Περά από τα άσχημα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, το Χ.Α. επηρεάστηκε και από τις διεθνείς εξελίξεις. Χαρακτηστικά, οι πληροφορίες για αδυναμία της Ουκρανίας να αποπληρώσει τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί για το δανεισμό της, επηρέασαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη και κλάδο, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ξένες τράπεζες αποχωρούν από τη χώρα.
Στην Ελλάδα, την Παρασκευή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, που προς στο παρόν αντιμετωπίζεται καχύποπτα από τους αναλυτές ξένων οίκων, περιμένοντας από τη κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του Χρέους, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη ρηξικέλευθρων μέτρων.
Ταυτόχρονα, το spread στα ελληνικά ομόλογα «ξέφυγε» πάνω από τις 180 μονάδες βάσης, γεγονός το οποίο συνδέεται, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, τόσο με την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, όσο και με τις διεθνείς εξελίξεις που σχετίζονται με τη κρίση, θυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τρισέ ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά ανοίγματα θα αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις αγορές.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών και μάλιστα με μεγάλους όγκους. Απώλειες 6,88% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, στα 9,20 ευρώ με 2,345 εκατ. τεμάχια, 5,84% για την Alpha, στα 9,83 ευρώ με 6,455 εκατ. τεμάχια (πτώση 29,17% για το δικαίωμα στην αμκ!), 5,76% για την ETE με κλείσιμο στα 22,08 ευρώ με 3,496 εκατ. τεμάχια και 3,56% για την Πειραιώς, στα 10,30 ευρώ και όγκο 1,770 εκατ. τεμάχια.
Από τα 306 εκατ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. την Παρασκευή περίπου τα 220 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, άλλα 35 εκατ. ευρώ έγιναν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ταμπλό «μοιράστηκε» κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της αγοράς ήταν απογοητευτική, καθώς με απώλειες έκλεισαν 184 μετοχές, έναντι 37 που ενισχύθηκαν και 80 που έμειναν αμετάβλητες.
Πήγασος Sec.
"Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης", αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "έχει προσεγγίζει υποτιμημένες ζώνες τιμών μετά από αρκετό χρονικό διάστημα απειλώντας με διάσπαση τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών φαινόμενο που έχει να παρατηρηθεί από τον φετινό Ιούνιο.Σε ανοδικές αγορές το βέλτιστο σημείο εισόδου στην αγορά είναι η περιοχή που ορίζεται από την διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου (2.440) έως την περιοχή του απλού κινητού μέσου (2.220). Το πρώτο σκέλος της ανόδου εκτιμούμε ότι «οφείλει» να είναι βίαιο ώστε να αποτρέψει συντηρητικούς παίκτες να εισέλθουν στην αγορά όπως οφείλει να ξεκινήσει από κάποιο απρόβλεπτο σημείο χαμηλής ή μέτριας τεχνικής σημασίας. Σε δεύτερο χρόνο θα μας απασχολήσει η έξοδος από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που διέρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς και η ένταση των συναλλαγών στο ξεκίνημα αυτής της κίνησης".
Emporiki Bank
Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα κριθεί - πιθανότατα - αν ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα ή αν θα επιταχυνθεί η πτώση, σχολιάζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank. Kαι μάλιστα προσθέτει ότι οι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες κινούνται πλέον σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών.
- Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά, καθώς μόλις στη πρώτη συνεδρίαση έχασε την στήριξη των 2.600 -2.580μ, υποχωρώντας - με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών - μέχρι τις 2.474,12μ, από όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιδράσει ανοδικά. Την Παρασκευή σημειώθηκε νέο χαμηλό (τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που γραφόταν το άρθρο) στις 2.433,38μ.
- Η κίνηση αυτή ήταν χειρότερη από τις εκτιμήσεις μας, καθώς από τα δύο πτωτικά σενάρια που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν πραγματοποιήθηκε αυτό που συνδυαζόταν με μείωση του όγκου των συναλλαγών και εκτόνωση των πιέσεων μέχρι τις 2.500μ, αλλά το δεύτερο που περιλάμβανε διάσπαση των στηρίξεων σε συνδυασμό με αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Σύμφωνα με αυτό, ο ελάχιστος στόχος προσδιορίζεται στις 2.450μ και η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 2.420μ. Αν προσεγγισθεί αυτή η περιοχή τιμών με σημαντική μείωση του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr