Σε πρόσφατη μελέτη της, η ΕΕ επισημαίνει ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου σχετικά με τη διατηρησιμότητα που παρουσιάζουν μακροπρόθεσμα τα δημόσια οικονομικά της. Η σημαντική αύξηση των συναφών με την ηλικία δαπανών σε μακροπρόθεσμη βάση απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Μία από αυτές πρέπει να είναι και η επιμήκυνση του ενεργού βίου. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρέχει τη δυνατότητα συσσώρευσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και έχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων σε σχέση με τους μελλοντικούς μισθούς.
Βέβαια χρειάζονται κι άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου από τη γήρανση του πληθυσμού, όπως μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις των συστημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μακροχρόνιας φροντίδας. Επιπλέον, αναγκαία κρίνεται η βελτίωση των δεικτών απασχόλησης, ιδιαίτερα σχετικά με τις γυναίκες και τους πλέον ηλικιωμένους εργαζόμενους αλλά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, Joaquin Almunia, '"αν δεν απενεργοποιηθεί η ωρολογιακή βόμβα των συντάξεων, η βόμβα αυτή απλά θα σκάσει στα χέρια των παιδιών και των εγγονιών μας, με δυσβάσταχτες γι'αυτά συνέπειες'".
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε προχθές σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού μέσα στο 2010, κυρίως με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, σύμφωνα και με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Επίσης, δεσμεύτηκε για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr