Σε ημερίδα που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μανιάτης με τις θέσεις που εξέφρασε δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα, όπως κατά πόσο συμφέρουν την Ελλάδα οι συμφωνίες με τη Ρωσία για τους αγωγούς Saouth Stream, και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
"Απλώς παρακολουθούσαμε πρωτοβουλίες άλλων"
"Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και εντάχθηκε σε projects χωρίς πυξίδα, χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της. Eκτοτε παρακολουθούσε απλά και μόνο τις εξελίξεις αντί τουλάχιστον να τις συν-καθορίζει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.
Για να συμπληρώσει ότι "αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε και από την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας τόσο στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Βουλγαρίας, αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δύο σχέδια που μας αφορούν άμεσα (Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream) όσο και από τη συνακόλουθη θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Αγκυρα".
"Επικοινωνιακά κριτήρια"
Εν συνεχεία κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως "η διαχείριση των διμερών μας σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία, δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, αφού αποδείχθηκε ότι εταίροι και μη, δεν μας υπολόγιζαν στο βαθμό που νομίζαμε ή πιστεύαμε".
Eτσι, οι ποσότητες των 7,5 δισ. κυβικών μέτρων που θα απαιτούνται το 2013, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα καλυφθούν, με 3 δισ. από τη Ρωσία και τα υπόλοιπα 4,5 δισ. κυβικά, από τον Ελληνο-Ιταλικό αγωγό με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την Αλγερία μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, και από την Τουρκία.
Τέλος ο κ. Μανιάτης έριξε την ιδέα δημιουργίας μικτών ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή, ώστε να αναλάβουν την εμπορία αερίου και πετρελαίου για το σύνολο της περιοχής.
Οι επιπτώσεις
Εφόσον επιβεβαιωθεί η στροφή αυτή, οι επιπτώσεις της, κυρίως στο πεδίο του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, δεν μπορούν να γίνουν εμφανείς.
Βέβαια για την ώρα, η κατανάλωση φυσικού αερίου βρίσκεται πολύ χαμηλά, λόγω της κρίσης.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η έναρξη της ανάκαμψης και η αύξηση της κατανάλωσης, θα πρέπει να συνδυαστούν με την εξασφάλιση από την Ελλάδα επιπλέον ποσοτήτων, μέσω των νέων αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που δεν είναι ακόμη και πολύ σίγουρο, λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα αυτή.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr