To Τέλος ΑΠΕ
Αιτία; Το γεγονός ότι παρά τα σχετικά αιτήματα προς την πολιτεία, εκείνη δεν έχει εγκρίνει την αύξηση του Τέλους υπέρ ΑΠΕ, μέσω του οποίου εξασφαλίζονται τα χρήματα για την πληρωμή των παραγωγών φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων. Μάλιστα, το τελευταίο 3μηνο, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής των αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση της χονδρικής τιμής στην αγορά ηλεκτρισμού (της λεγόμενης Οριακής Τιμής) σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υποχώρησης των τιμών στα καύσιμα, η συσσωρευμένη ζημιά για τον ΔΕΣΜΗΕ ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Μεγάλωσε η "ψαλίδα"
Σαν αποτέλεσμα, η "ψαλίδα" μεταξύ της Οριακής Τιμής (ΟΤΣ) και της επιδοτούμενης τιμής πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ (για τα αιολικά είναι 80,01 ευρώ / μεγαβατώρα, και για τα φωτοβολταικά 400- 450 ευρώ / μεγαβατώρα) έχει μεγαλώσει πολύ τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Σεπτέμβριο, η μέση τιμή της ΟΤΣ ήταν 47,2 ευρώ / MWh, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα των 63,9 ευρώ / MWh του Ιανουαρίου. Σαν συνέπεια το Σεπτέμβριο οι αποπληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ ξεπερνούσαν τα 16 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην ελεύθερη αγορά η συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας αγοράστηκε από τη ΔΕΗ με περίπου 9,5 εκατ. ευρώ, βάσει ΟΤΣ.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα για αύξηση του Τέλους ΑΠΕ είχε υποβάλει η ηγεσία του ΔΕΣΜΗΕ αρκετές φορές στην ηγεσία του τέως υπ. Ανάπτυξης, αλλά είχε απορριφθεί. Ανάλογη στάση θα τηρήσει και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εχει πάντως προταθεί να ενσωματωθεί η τιμή των ΑΠΕ στην ΟΤΣ, ώστε η τιμή χονδρικής να αντανακλά το πραγματικό κόστος περιλαμβανομένης και της επιδότησης των ΑΠΕ.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr