Η επενδυτική αισιοδοξία είναι τόσο υψηλή το τελευταίο διάστημα, που ακόμα και τα καλά νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας δεν ενθουσιάζουν γιατί δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις υπερβολικές προσδοκίες που υπάρχουν σήμερα. Το παράδειγμα της Goldman Sachs η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 23%, ωστόσο απογοήτευσε, είναι χαρακτηριστικό.
Και ενώ η κερδοφορία είναι στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων, είδαν εκτόξευση της ζήτησης και τα spreads των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, μειώθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μόνον τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο δείκτης φόβου τον αγορών βρίσκεται στα επίπεδα προ της κρίσης και αυτό από μόνο του δημιουργεί buy signals. Η ρευστότητα μοιάζει άφθονη και τα οικονομικά στοιχεία είναι γενικότερα, θετικά.
Αρκεί όλο αυτό για να δούμε ένα γενναίο ράλι μέχρι το τέλος του χρόνου;
Η αναλυτές απαντούν πως υπάρχουν κίνδυνοι στον δρόμο. Το μεγαλύτερο μέρος του ράλι των μετοχών έχει βασιστεί στην αισοδοξία για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα, μόλις το 10% του συνόλου των εισηγμένων στον S&P 500, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και το 82% από αυτές έχουν «νικήσει» τις εκτιμήσεις.
Ομως όπως έχουμε δει, ακόμα και καλά αποτελέσματα, απογοητεύουν. Εάν στην συνέχεια δούμε αρκετά αποτελέσματα να μην νικούν τις εκτιμήσεις ή τις προσδοκίες να είναι υπερβολικές ( όπως στην περίπτωση της Goldman ), τότε οι αγορές θα είναι ευάλωτες σε μία ταχύτατη αλλαγή της τάσης.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε μέτριο βαθμό αυτόν τον μήνα καθώς οι μετοχές έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος και η όρεξη για ρίσκο είναι έντονη. Ο κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα sell-off, το οποίο θα στείλει τα εποτόκια δανεισμού στην κορυφή.
Οι παράγοντες που μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο προς το παρόν, είναι τα χαμηλά επιτόκία και η ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες μαζί με την απουσία πληθωριστικών κινδύνων.
Ωστόσο όλο αυτό αφηνει την αγορά πολύ ευάλωτη σε οποιαδήποτε υποψία πως οι αρχές ψάχνουν για έξοδο από τα προγράμματα στήριξης που προσέφεραν για να βοηθήσουν την οικονομία και τις αγορές να βγουν από την κρίση. Η Αυστραλία για παράδειγμα έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Και οι αγορές νομισμάτων παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πορεία των χρηματιστηρίων. Η μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου έχει αρχίσει και ανησυχεί όλες εκείνες τις χώρες οι οποίες βλέπουν τα νομίσματά τους να ενισχύονται λόγω αυτής. Εάν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πάει γρήγορα στο 1,60 αυτό θα θέσει σημαντικούς κινδύνους στην ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη, όπως τονίζει η
Credit Suisse. Επίσης τα επίπεδα parity (1-=1) στα οποία πλησιάζουν οι ισοτιμίες: αμερικάνικο δολάριο/δολάριο Καναδά, δολάριο/ελβετικό φράγκο και ευρώ/στερλίνα, έχει ήδη αρχίσει ήδη και προκαλεί ανησυχίες, καθώς θα «χτυπήσει» ανταγωνιστικότητα, εξαγωγες και θα προκαλέσει αντίδραση των αρχών.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr