Την απόφαση δέχτηκαν με ικανοποίηση οι γαλακτοπαραγωγοί, η Ευρωπαία επίτροπος Γεωργίας όμως, Μαριάν Φίσερ Μπελ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα έπρεπε να αδειάσει τις τσέπες της» για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των 21 από τα 27 κράτη-μέλη, που ζητούν περίπου 300 εκατ. ευρώ σε χορηγήσεις για τον αγροτικό τομέα. Για τα μέτρα πιέζουν Γαλλία και Γερμανία, ενώ αντίθετες είναι η Βρετανία και η Ολλανδία.
Τοποθέτηση της Ελληνίδας υπουργού
Στην παρέμβασή της κατά τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, τόνισε ότι κάθε βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ευπρόσδεκτο επισημαίνοντας όμως παράλληλα «πως απαιτούνται ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της γαλακτοπαραγωγής αλλά και άλλων άμεσα συνδεδεμένων κλάδων, όπως των σιτηρών».
«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα όπως η εξαγορά των ποσοστώσεων» συνέχισε η υπουργός, «που εκτός από τους κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού, δίνει αντικρουόμενα μηνύματα, από τη μία στήριξης της παραγωγής και από την άλλη, εγκατάλειψής της».
Η Κ.Μπατζελή υποστήριξε ακόμη ότι ένα πρόσθετο ποσό, με τη μορφή εθνικών φακέλων, για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει αφενός να είναι επαρκές και αφετέρου να κατανεμηθεί στα κράτη- μέλη με βασικό στόχο τη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και στις μη ανταγωνιστικές περιφέρειες, όπου η εκτατική κτηνοτροφία απειλείται με εγκατάλειψη. Θα πρέπει επομένως, όπως είπε, τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων να είναι σε αντιστοιχία με τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, ώστε να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr