«Είναι καιρός να αντισταθούμε σε πολυετή ανακλαστικά που μας οδήγησαν σε μετωπικές συγκρούσεις και ολοκληρωτική άρνηση εκείνων που επέλεγανοι πολιτικοί μας ανταγωνιστές. Ίσως, μάλιστα, η δύσκολη παρούσα συγκυρία, αλλά και τα διδάγματα του χρόνου, να μας κάνουν όλους πιο ανοιχτούς στο να αναγνωρίζουμε τα σωστά βήματα, ανεξάρτητα από το ποιος τα πραγματοποιεί», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας
«Ένα πάντως είναι βέβαιο: ο φαύλος κύκλος του να ανακυκλώνουμε διαφωνίες σε όλα, πρέπει να σπάσει και είναι ευκαιρία αυτό να γίνει τώρα. Τώρα, που το ζητούμενο είναι η στάση ευθύνης, από όλους μας, οφείλουμε να επιδείξουμε την ευθύνη αυτή»
Η αντίληψη «Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση» δεν μας εκφράζει, είπε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας πως η Κυβέρνησηθα κρίνεται σε κάθε βήμα της δίκαια, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, προκειμένου το κόμμα του να βοηθήσει τη χώρα να πάει πολιτικά μπροστά, γυρνώνταςσελίδα στον ανταγωνισμό των δύο μεγάλων κομμάτων
Ωστόσο όπως υπογράμμισε η ΝΔ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή όσα καταθέτει η Κυβέρνηση με τις Προγραμματικές της Δηλώσεις, βρίσκονται ακόμη στα λόγια και τα χαρτιά, επειδή η έξοδος από την παγκόσμια οικονομική ύφεση απαιτεί αποφάσεις, που είναι άγνωστο αν θα ληφθούν και επειδή οι χρόνιες οικονομικές αδυναμίες απαιτούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απουσιάζουν μέχρι τώρα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής, ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε (και συνεχίζει να πλήττει) τα οικονομικά του Κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, διόγκωσε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και πάνω απ όλα την ανεργία και πως οι συνέπειες της κρίσης καθιστούν αναγκαίες, τολμηρές και όχι ευχάριστες αποφάσεις.
Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι προεκλογικά είπε αλήθειες που συνήθως δεν λέγονται γινόμενοςδυσάρεστος αλλά αυτό δεν τον απασχόλησε το πολιτικό κόστος γιατί έθεσε πάνω απ΄όλα το συμφέρον του τόπου.
Ο κ. Καραμανλής, υπερασπίστηκε το έργο των Κυβερνήσεων του λέγοντας ότι ακολούθησε συνειδητά πολιτική ήπιας προσαρμογής και ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά και η βελτίωση απεικονιζόταν ξεκάθαρα σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέκοψε τα θετικά βήματα που πραγματοποιούντο στην οικονομία, επιδείνωσε τις αδυναμίες που προϋπήρχαν, έπληξε τους ρυθμούς της ανάπτυξης και διόγκωσε τα ελλείμματα
Ως εκ τούτου, κατά τον κ. Καραμανλή μια νέα κυβέρνηση κάνοντας λόγο για απαξίωση των θεσμών, των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, του κύρους της χώρας.δεν ξεκινά καλά την πορεία της καταφεύγοντας σε απόλυτη απαξίωση και μικρόψυχη ισοπέδωση.
Τέλος ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας τόνισε πως στο επόμενο διάστημα, η χώρας έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες εθνικές προκλήσεις. Για τα Σκόπια είπε πώς να μπουν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς πρέπει να εγκαταλείψουν τις ανιστόρητες, εθνικιστικές εμμονές τους.
Για την Τουρκία είπε πως δεν μπορεί, όμως, να προχωρά στο δρόμο για την Ευρώπη, χωρίς να συμμορφώνεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σχολή της Χάλκης και να σεβαστεί τη συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση, που υπέγραψε, το 2001.
Τ.Λ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr