Αξίζει να σημειωθεί η θέση της Κομισιόν, η οποία εκτιμά πως «η διαδικασία προσχώρησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη».
«Η Ελλάδα έχει λόγο στην ένταξης της FYROM στην ΕΕ»
«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος υπενθύμισε ότι προϋπόθεση της ένταξης της είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας.
«Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι «η βούληση της Ελλάδας είναι να προωθήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή πορεία, την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη δείξει πολύ σημαντικά δείγματα γραφής και έχει ήδη κάνει και μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μια ημερομηνία - ορόσημο το 2014».
«Σε αυτή την πορεία προϋπόθεση είναι, όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις εκθέσεις προόδου που παρουσίασε η Επιτροπή, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες και από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε για να βελτιώσουμε αυτές τις εκθέσεις προόδου. Ως ένα σημείο και στα πιο κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, νομίζω πετύχαμε αυτή τη βελτίωση».
Ικανοποιημένη η FYROM
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, στην οποία μεταξύ άλλων η Κομισιόν προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και για τους πολίτες της και αυτό είναι αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής προσπαθειών της κυβέρνησης, των πολιτών και όλων των πολιτικών παραγόντων στη χώρα», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη συνολική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του και διαβεβαίωσε πως τα Σκόπια παραμένουν προσηλωμένα «στις μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου που έχουμε χαράξει».
Ανέφερε ακόμη πως η ΠΓΔΜ θα εργαστεί πάνω στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, ενώ αναφερόμενος στο πρόβλημα του ονόματος, σημείωσε πως η χώρα του «συνεχίζει ενεργά και εποικοδομητικά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση».
Για μεγάλη επιτυχία της χώρας έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Ωστόσο, το SDSM εκτίμησε ότι η Επιτροπή, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο καθορισμός ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SDSM, Γκόρνταν Γκεοργκίεφ.
Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να «ανοίξει τα χαρτιά του και να γνωστοποιήσει και να εξηγήσει με σαφήνεια στην κοινή γνώμη τα βήματα που πρόκειται να κάνει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολίτες με τα αυτοκίνητά τους συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, πανηγυρίζοντας για τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr