Επιπρόσθετα η νέα κυβέρνηση θα βρει... άδεια ταμεία, καθώς αφενός τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 2% με 2,5% στο εννεάμηνο, συγκρινόμενα με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και αφετέρου ο ρυθμός αύξησης των δαπανών είναι κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας.
Οι μεγάλες αυτές αστοχίες έχουν δημιουργήσει μία υπέρογκη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, η οποία ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.
Η γενικευμένη οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει στο ναδίρ τον τζίρο σε λιανεμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες και οικοδομή και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με «λουκέτο».
Ενδεικτικό της ασφυξίας στην αγορά είναι το γεγονός ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Εφόσον επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, η αξία των ακάλυπτων θα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2003, όταν ήταν 769 εκατ. ευρώ.
Είναι, μάλιστα, τέτοια η εικόνα της αγοράς που οι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΣΕΒΕΕ κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις. Φυσικό επακόλουθο είναι η έξαρση της ανεργίας, η οποία οδεύει προς το 10%.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η και υπερχρέωση. Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης το οποίο λαμβάνεται υπόψη από τη Eurostat για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται στα 250 δισ. ευρώ και αυτό της κεντρικής κυβέρνησης κοντά στα 290 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας για την εξέλιξη του χρέους αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 282 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 100 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2003.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr