Τρεις αλλαγές στη δομή-συγκρότηση του κράτους
Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τρεις θεμελιώδεις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στον τρόπο συγκρότησης του κυβερνητικού μηχανισμού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια «μικρή επανάσταση» για την οποία ζήτησε τη δύναμη του λαού μέσα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αρκετές φορές. «Ζητάμε», τόνισε, «τη δύναμη να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας».
Ο πρώτος πυλώνας αλλαγών αφορά στη διάρθρωση, δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου:
Ο κυβερνητικός μηχανισμός θα έχει σαφώς μικρότερο αριθμό μελών και θα λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό και συλλογικό για τη χώρα και τον πολίτη. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα όλες τις ενέργειες, δράσεις και υλοποίηση του Προγράμματος και των δεσμεύσεών του ΠΑΣΟΚ. Το πρωθυπουργικό γραφείο θα συντονίζει και θα ελέγχει το έργο της κυβέρνησης στο οποίο θα συμπράττουν συναρμόδια υπουργεία, θα παρακολουθεί την υλοποίησή του και θα προβαίνει και στη σχετική αξιολόγηση
Θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για την δημοσιονομική πολιτική. Το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί την δημοσιονομική πολιτική και την ανάταξη της οικονομίας. Παράλληλα θα υπάρξει τεχνοκρατική συνδρομή και στήριξη μιας διεθνούς ομάδας οικονομολόγων. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «θα τύχει και της συνδρομής και στήριξης διεθνών οικονομολόγων, με τους οποίους έχει προσωπική επαφή» και οι οποίοι, όπως είπε, «θα συνδράμουν και με το κύρος που διαθέτουν στις διεθνείς αγορές».
Θα συγκροτηθεί ισχυρό αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το υπουργείο αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας.
Θα δημιουργηθεί νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο όποιο θα υπαχθέν η δημόσια ασφάλεια, η πυρόσβεση και η πολιτική προστασία.
Θα συγκροτηθεί υπουργείο Υποδομών στο όποιο θα συγχωνεύουν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στόχος είναι η συγκρότηση ενός κράτους που υπηρετεί τον πολίτη, λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά και προχωρεί στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, καθώς και τα πρώτα 5 νομοσχέδια που θα καταθέσει στην Βουλή.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στελέχωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν, «από τους άριστους και όχι τους αρεστούς».
Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο από τους Γενικούς Γραμματείς, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ μέχρι και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, όλες αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλλει την υποψηφιότητά του και να κριθεί με κριτήρια αξιοκρατικά για τη θέση, την οποία θα θελήσει να αναλάβει.
Η διαδικασία αυτή βεβαίως θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί βεβαίως οι ανάγκες πιέζουν. Η δημοσίευση θα γίνει άμεσα στο διαδίκτυο.
«Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο εμείς έχουμε καταθέσει. Απαιτείται μαζί και μια δημιουργική, αναπτυξιακή έκρηξη, που θα απελευθερώσει και θα στηρίξει και θα επενδύσει στις δημιουργικές δυνάμεις, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, εκείνες τις δυνάμεις που ασφυκτιούν κάτω από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη θέσπιση ασυμβιβάστου ανάμεσα ενός κρατικού αξίωματος και της κομματικής θέσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το όποιο επιλέξει και κριθεί ικανό για θέση κρατικού λειτουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr