Δυστυχώς όμως η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 379 κατά και 300 υπέρ. Την τροπολογία καταψήφισε το ΕΛΚ, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, ενώ υπερψηφίστηκε από την σοσιαλιστική ομάδα, τους οικολόγους και τους αριστερούς.
Το τελικό ψήφισμα ενέκρινε την άμεση κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την ενίσχυση των θυμάτων των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι στη Νότια Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 647 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 22 αποχές.
Το ΕΚ κάλεσε την Επιτροπή να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να "κινητοποιήσει το εν ισχύι Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ κατά τον πλέον ευέλικτο δυνατό τρόπο και χωρίς χρονοτριβή για να βοηθήσει τα θύματα".
Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ορισμένα κράτη μέλη που δεν έλαβαν πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης. Καταδίκασαν δε την πρακτική της νομιμοποίησης παράνομων κτισμάτων σε προστατευόμενες και μη εγκεκριμένες περιοχές. Ζήτησαν επίσης την επιστροφή της κοινοτικής βοήθειας από όποιο κράτος μέλος δεν αναδασώνει πλήρως την πληγείσα περιοχή.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ακόμη τη βαθύτατη λύπη τους "για τις τόσο πολλές και βαριές απώλειες που σημειώθηκαν κατά τις πυρκαγιές σε ορισμένες χώρες της ΕΕ που επλήγησαν προσφάτως από πυρκαγιές τέτοιου μεγέθους". Κατά την άποψή τους, θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως η επάρκεια των μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα αντληθούν τα απαραίτητα διδάγματα. Επισημαίνεται ακόμη το γεγονός ότι "ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην διαθέτουν πλήρες κτηματολόγιο και ικανοποιητικό δασολόγιο και δασικούς χάρτες".
Η στάση της ΝΔ προκαλεί μεγάλη έκπληξη καθώς, αφού η ανάγκη για άμεση δημιουργία δασολογίου ειδικά στην χώρα μας καθίσταται επιτακτική, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς θα μπορούσε να πιέσει και άλλους βουλευτές του ΕΛΚ να την ψηφίσουν ώστε να εγκριθεί. Αντίθετα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ προτίμησαν να την καταψηφίσουν.
Η αντίδραση του κ. Χουντή
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Χουντή, επισήμανε ότι η ΝΔ έδειξε ότι δεν έχει τη βούληση να υπερψηφίσει αυτή την τροπολογία και μας παρέπεμψε σε δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει:
«Ψήφισα αποχή στο τελικό κοινό ψήφισμα που συνυπέγραψαν όλες οι πολιτικές Ομάδες του ΕΚ πλην της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία ανήκω, διότι δεν εγκρίθηκαν δύο βασικές τροπολογίες που κατέθεσα αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών και πλημμυρών ειδικά στην Ελλάδα.
Οι πυρκαγιές οφείλονται στις αμαρτίες των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που: δεν έχει πλήρες κτηματολόγιο, δεν έχει δασολόγιο, έχει αυθαίρετα μέσα σε δασικές εκτάσεις, κλείνει τα μάτια της στο παράνομο κτίσιμο σε καμένες εκτάσεις, έχουν μπαζωθεί όλα τα ρέματα και οι κοίτες των ποταμών, έχει ανεπαρκή μέτρα πρόληψης.
Οι τροπολογίες μου απέβλεπαν να καλύψουν αυτά ακριβώς τα κενά ώστε να αποτραπούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Αφορούσαν συγκεκριμένα:
- την απαγόρευση των αλλαγών στις χρήσεις γης που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για την προστασία και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και αφορούν κυρίως την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο φυσικό χώρο με αποτέλεσμα συχνά να ξεφυτρώνει τσιμέντο στη θέση του καμένου δάσους, και
- την ανάγκη, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να συντάξουν χωρίς χρονοτριβή δασολόγιο και να δώσουν εντολή για τη διαρκή παρακολούθηση των δασών και των σχετικών αλλαγών στις χρήσεις της γης, καθώς και την αύξηση των μέσων, πόρων και του προσωπικού πυρόσβεσης.
Δυστυχώς οι τροπολογίες μου αυτές απορρίφθηκαν. Το πως θα αντιμετωπίζονταν είχε βεβαίως φανεί από χθες που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση του κοινού συμβιβαστικού ψηφίσματος και όπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr