Κατά την εισήγησή του ο κ. Γ. Κασιμάτης ανέπτυξε τα προβλήματα των θεσμών της ΕΕ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του δημοκρατικού ελλείμματος. Ο κ. Μ. Βροντάκης παρουσίασε τα nova της Συνθήκης της Λισαβόνας εστιάζοντας στον τρόπο αναθεώρησης των Συνθηκών, ενώ ο κ. Β. Κουγέας έδωσε έμφαση στις αλλαγές που επέρχονται στις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές και στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό δίκαιο. Τέλος, ο κ. Α. Πασσάς ανέπτυξε κριτικά όψεις της αποπολιτικοποίησης που συνοδεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συνοψίζοντας ο κ. Λ. Καλαρρύτης σχολίασε ότι τα πολιτικά διακυβεύματα των Ευρωεκλογών είναι σημαντικά, ενώ αναφέρθηκε στη «διαρκή συζήτηση» στο κόλπους της ΕΕ για το θεσμικό και δημοκρατικό έλλειμμα της Ενωμένης Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλητές επεσήμαναν την χρησιμότητα του βιβλίου τόσο για τους φοιτητές και τους νομικού όσο και για κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη που ενδιαφέρεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της.
Ο συγγραφέας, κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε τα εξής: «Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο με την Συνθήκη της Λισαβόνας είναι η περιβολή με νομική δεσμευτικότητα της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι Συνθήκες,γίνονται με την Συνθήκη της Λισαβόνας, παρά τα σοβαρά της μειονεκτήματα, ένα πραγματικό Σύνταγμα. Τα προτάγματα της ΕΕ δεν είναι πλέον μόνο οικονομικά, οι οικονομικές ελευθερίες και ο ελεύθερος ανταγωνισμός.
Στους βασικούς προσανατολισμούς της ΕΕ προστίθεται ισομερώς και η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για την προοπτική των Ευρωπαϊκών πολιτικών σηματοδοτώντας την απαγκίστρωση της ΕΕ από ένα μυωπικό οικονομικό φιλελευθερισμό και την πρόσδεσή της και με τα άρματα της πολιτείας δικαίου και της κοινωνικής πολιτείας.
Στην ατζέντα των πολιτικών της ΕΕ μετά τις Ευρωεκλογές τα πιο κρίσιμα ζητήματα θα είναι α) η κοινωνική πολιτική, β) το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, γ) η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και δ) η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ καλείται να είναι πιο αποτελεσματική, δημιουργική και σοφήσε αυτούς τους κομβικούς τομείς.Σε θεσμικό επίπεδο είναι επιτακτική ανάγκη για λιγότερους, απλούστερους συνεκτικότερους και εφαρμόσιμους ευρωπαϊκούς νόμους.»
Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος, διδάσκει Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και είναι Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr