«Μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, η Ελλάδα έχει δείξει περιορισμένη ικανότητα για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά την μακρά περίοδο ισχυρήςανάπτυξης για τα επίπεδα της ευρωζώνης», σημειώνει ο Chris Pryce, διευθυντής στην ομάδα FitchSovereigns.
«Έχει πετύχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ που θέτει τοΜάαστριχτ μόνο μία φορά- το 2006 -κατά την τελευταία δεκαετία», προσθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη υποβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Το Φεβρουάριο η Moodys Investors Service προέβη σε υποβάθμιση του outlook σε «σταθερό» από «θετικό».
Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 178 μονάδες βάσης μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε "αρνητικές" από σταθερές" από τον διεθνή οίκο Fitch.
Πριν την δημοσίευση της έκθεσης του οίκου το spread διαμορφωνόταν στις 176 μονάδες βάσης.
Σκληρή χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Fitch για την ελληνική οικονομία η Commerzbank. Ειδικότερα, ο David Schnautz, αναλυτήςομολόγων στην Commerzbank σχολιάζει την έκεθση του οίκου επισημαίνει: «Αν και δεν εξεπλάγη από τα νέα της μείωσης των προοπτικών, καθώς η Ελλάδα καιάλλες κυβερνήσεις βρίσκονται σε αρνητικό κύκλο με τους οίκους αξιολόγησης, θεωρώ ότι ηανακοίνωση της Fitch είναι από μόνη της αρκετά σκληρή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr