Αυτό θα εισηγηθεί ο σύμβουλος Επικρατείας Χ. Ράμμος την ερχόμενη Τετάρτη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση για οριστική κρίση, λόγω αντίθετων αποφάσεων από τις Ολομέλειες των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, ’ρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισηγητή:
Είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων και άλλων οικονομικών παροχών, όπως και από αποζημιώσεις από αδικαιολόγητο πλουτισμό υπαλλήλων των ΝΠΔΔ είναι διετής, καθώς έπρεπε να είναι πενταετής.
Το νομοθετικό διάταγμα 496/1974 που προβλέπει διετή παραγραφή των χρηματικών αξιώσεων κατά των ΝΠΔΔ, αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών. Και τούτο, διότι με τις διατάξεις αυτού του νομοθετικού διατάγματος «θεσπίζεται εις βάρος των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ ειδική βραχυπρόθεσμη διετής παραγραφή, με την οποία περιορίζεται το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά, λόγω καθυστερούμενων αποδοχών ή άλλων απολαβών η αποζημιώσεως εξ αδικαιολόγητου πλουτισμού».
Η διετής παραγραφή, όμως, είναι αντίθετη και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα, ειδικά των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημόσιας ωφέλειας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ με την απόφαση (3654/2008) της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί υπέρ της πενταετούς παραγραφής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr