Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το μοντέλο των αυξήσεων που ακολουθείται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το όπως τόνισε πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Οι αυξήσεις στους μισθούς που συμφωνήθηκαν πέρυσι ήταν 6% για την διετία 2008 -2009. Φέτος όμως ο πληθωρισμόςκινείται στο 1,8% οπότε τα περιθώρια αυτών των αυξήσεων τα αφήνωστην δική σας κρίση...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.
Σ ότι αφορά στο έλλειμμα στην έκθεση κρίνεται επιβεβλημένο από φέτος κιόλας να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 3%, την ίδια στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 0,5%. Παράλληλα προτείνεται η περαιτέρω μείωση του κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως την επόμενη τριετία ώστε να μηδενιστεί ως το 2012.
Η μείωση κατά 1% του ελλείμματος μεταφράζεται με συγκράτηση δαπανών ύψους 2,6 δισ. ευρώ με τον διοικητήτης Τράπεζας της Ελλάδος να επισημαίνει ότι η μείωση αυτή είναι εφικτή, εάν:
*Συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής που σήμερα φθάνει το 20% των συνολικών φορολογικών εσόδων, δηλαδή πάνωαπό 13 δις. ευρώ
*Περιστολή της σπατάλης και ανακατανομή των κρατικών δαπανών
Η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι υψηλότερη της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,2% φέτος, αλλά χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 1,1%. Η τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότιο ρυθμός μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 0,5% ενώ η ανεργία θα «σκαρφαλώσει» σε υψηλότερα επίπεδα χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποσοστό.
Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,8% ή και χαμηλότερα εφέτος, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί πολύ λιγότερο.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλό, σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος και το οποίο έχει ανέλθει στο 15% του ΑΕΠ. Ο κ. Προβόπουλος είπε ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009 λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Γεγονός, που επηρεάζει τις επενδύσεις σε κατοικίες που το 2009 θα συνεχίσουν να μειώνονται και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που το 2009 θα μείνουν σχεδόν στάσιμες.
Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε οριακά το 2008, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο εφέτος.
Συγχωνεύσεις Τραπεζών
Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών με επίκεντρο τα Βαλκάνια ώστε να περιοριστεί ο κατακερματισμός των δυνάμεων ωστόσο διευκρίνισε ότι χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος υλοποίησης τους. Επίσης τόνισε ότι μόνο με φιλικό τρόπο μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών. Πιο επιτακτική ανάγκη είναι οι συγχωνεύσεις να ενταθούν στον χώρο των μικρών τραπεζών καθώς η βιωσιμότητα τους δεν είναι διασφαλισμένη.
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πακέτο οικονομικής στήριξης των τραπεζών μέσω των 28 δις ευρώ τονίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν μόνο την εθνική οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα με ίδια μέσα να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Μέσω του ευρωσυστήματος οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει περίπου 35 δις ευρώ οπότε διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και για τα Βαλκάνια στα οποία ο ρυθμός αύξησης των δανείων θα υποχωρήσει κατακόρυφα την τρέχουσα χρονιά. Ο κ Προβόπουλος τάχθηκε κατά της δημιουργίας μιας τράπεζας που θα συγκεντρώσει όλα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια , δεν το έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες τόνισε εμφατικά.
Αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να παρθούν όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στις επιχειρήσεις που φθάνει το 20% ενώ ήταν απαισιόδοξος για τα spreads στα ομόλογα. Το επόμενο διάστημα τα spreads στα ομόλογα θα επιδεινωθούν περαιτέρω προέβλεψε ο κ Προβόπουλος.
Για τα επισφαλή δάνεια τόνισε ότι θα αυξηθούν χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσο ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των bonusσε ορθολογικά επίπεδα και εναρμονισμένα με την τρέχουσα πραγματικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr