Στο 1,1% του ΑΕΠ θα «πέσει» ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2009, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν η κυβέρνηση. Στο νέο ΠΣΑ υπάρχει και μία ακόμη πιο...μαύρη πρόβλεψη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ που κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,5% το 2009 δηλαδή μόλις 3 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν (0,2%).
Τόσο το βασικό όσο και το εναλλακτικό σενάριο προβλέπουν ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης θα είναι υπέρτερο του 3% για το 2009 και για το 2010, και θα διαμορφωθεί σε 3,7% και 3,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Παράλληλα, στο 3,7% του ΑΕΠ ανήλθε το έλλειμμα και για το 2008, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, κεντρική προτεραιότητα του νέου ΠΣΑ η μείωση των δαπανών και ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης γεγονός που θα επιτρέψει το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 2,7% το 2011. «Το νέο ΠΣΑ αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που πλήττονται από αυτή», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου δηλώνοντας παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%. Ενώ η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, προβλέπεται να αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται.
Οι βασικές αρχές της πολιτικής της κυβέρνησης είναι:
- Η στήριξη της ανάπτυξης και κατά συνέπεια της απασχόλησης.
- Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, με έμφαση στη δραστική μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης.
- Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με στοχευμένες πολιτικές.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η υστέρηση, στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού, που είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.
Πρώτον, στην επίδραση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στα φορολογικά έσοδα.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις και οργανωτικά προβλήματα στη λειτουργία των μηχανισμών, όσον αφορά το ΕΤΑΚ, αλλά αναμένεται ότι το σύστημα θα λειτουργήσει ομαλά από φέτος.
Τρίτον, η ανταπόκριση των φορολογουμένων, όσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δεν ήταν ανάλογη των αρχικών προβλέψεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη ρευστότητα, καθώς και στη σχετική στενότητα των αρχικών προθεσμιών, οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη παραταθεί στο 2009.
Τέταρτον, παρουσιάσθηκε σημαντική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης, αλλά και των επεισοδίων που έγιναν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Πέμπτον, δεν λειτούργησε ικανοποιητικά ο μηχανισμός συλλογής εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Έκτον, οι επιστροφές φόρων ήταν υψηλότερες κατά 453 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπήρξε μια επιτάχυνση στην επιστροφή του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Σχετικά με τις δαπάνες, οι υπερβάσεις αφορούν κυρίως τα κονδύλια με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, όπως οι συντάξεις, η χρηματοδότηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Για το 2009, όσον αφορά τα έσοδα, έχουμε γίνει αναθεώρηση των σχετικών προβλέψεων, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα τελικά αποτελέσματα του 2008 και την πρόβλεψη για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις αναμένονται χαμηλότερες κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009. Το προβλεπόμενο ποσό της μείωσης, προκύπτει ως εξής:
- περίπου 600 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολογία (κυρίως των επιχειρήσεων λόγω μειωμένων κερδών το 2008)
- 1,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ως αποτέλεσμα της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr