Ο κ. Καπράλος, ανέφερε ότι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει η χρηματιστηριακή αγορά το 2009 θα είναι η μείωση της ρευστότητας, αν συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση των θέσεων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η προοπτική μειωμένης κερδοφορίας από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΧΑ σημείωσε μέσα σε 12 μήνες τα χρηματιστήρια διεθνώς, έχασαν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια και το Χρηματιστήριο της Αθήνας απώλεσε τα 2/3 της κεφαλαιοποίησης του.
«Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, αφού η σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι κάτω από 30%. Η διαφαινόμενη δε μείωση των προθεσμιακών επιτοκίων καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα διοχετεύσει νέα κεφάλαια στη χρηματιστηριακή μας αγορά, γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες για μακροχρόνιους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο», πρόσθεσε ο κ. Καπράλος.
Τέλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν συνταγές που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες και συμπλήρωσε: «θεωρώ, όμως, ότι η πλέον απαραίτητη και επιβεβλημένη ενέργεια για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών».
O κύριος Ιάκωβος Γεωργάνας, Πρόεδρος της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε στο κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, πρόσθεσε όμως ότι όλα τα ρεκόρ, θετικά και αρνητικά, όπως και στον αθλητισμό, είναι για να καταρρίπτονται.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο β εξάμηνο του 2009 θα δούμε σημάδια ανάκαμψης στο ΧΑ λόγω λήψης πρόσθετων μέτρων τόνωσης της ενεργού ζήτησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr