Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα σας» το 48% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως η οικονομική κατάσταση είναι «πολύ κακή», το 42% απαντά «μάλλον κακή» και το 10% «καλή». Σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός αυτών που περιμένουν επιδείνωση αυξήθηκε κατά 14%.
Στην ΕΕ των 27 χωρών μελών το 46% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι η οικονομία στη χώρα του είναι «μάλλον κακή», το 27% «μάλλον καλή», το 23% «πολύ κακή» και το 2% «πολύ καλή».
Σε ό,τι αφορά, την οικονομική πορεία της χώρας τους τον επόμενο χρόνο, το 51% των Eυρωπαίων θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη, το 29% αναμένει στασιμότητα, ενώ το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αναμένει το 66% των Ελλήνων, το 26% αναμένει στασιμότητα και το 7% αναμένει βελτίωση.
Σε ό,τι αφορά, την πορεία της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες, στην ΕΕ των 27, επιδείνωση αναμένει το 53%, στασιμότητα το 29% και βελτίωση το 13%. Οι Έλληνες, αναμένουν επιδείνωση της απασχόλησης κατά 64%, στασιμότητα κατά 30% και βελτίωση κατά 6%. Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό των Ελλήνων που προβλέπει μείωση της ανεργίας αυξήθηκε κατά 8%.
Αναφορικά με το «τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα στη ζωή σας τους επόμενους 12 μήνες», οι μισοί Ευρωπαίοι (51%), αλλά και οι μισοί Έλληνες (50%) δηλώνουν ότι προσδοκούν στασιμότητα. Ειδικότερα, αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη ζωή τους, τους επόμενους 12 μήνες, εμφανίζονται το 24% των ευρωπαίων ερωτηθέντων και το 28% των ερωτηθέντων Ελλήνων, ενώ επιδείνωση αναμένουν το 22% των ερωτηθέντων ευρωπαίων και των ερωτηθέντων Ελλήνων.
Επιπλέον, τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο Έλληνα είναι η οικονομική κατάσταση (51%), ο πληθωρισμός (40%), η ανεργία (35%), η ανασφάλεια (19%), το σύστημα υγείας (10%), η παιδεία (9%) και το συνταξιοδοτικό (9%). Τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο ευρωπαίο είναι η οικονομική κατάσταση και ο πληθωρισμός (37%) και η ανεργία (26%).
Εξάλλου, οι Έλληνες θεωρούν ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η κατάσταση στη χώρα τους είναι «πολύ χειρότερη» όσον αφορά την οικονομία (44%), την απασχόληση (45%), το κόστος ζωής (54%) και τις τιμές ενέργειας (46%).
Στο ερώτημα «σε γενικές γραμμές θεωρείτε ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στη χώρα σας;», το 69% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως αναμένει επιδείνωση (έναντι 49% στην ΕΕ των 27) και το 18% βελτίωση (έναντι 28% στην ΕΕ των 27). Όσον αφορά το αν τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στην ΕΕ, το 42% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση (έναντι 34% στην ΕΕ) και το 37% βελτίωση (έναντι 35% στην ΕΕ).
Εξάλλου, στο ερώτημα αν η χώρα σας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, θετικά απαντούν το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων, έναντι 56% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Επίσης, οι Έλληνες θεωρούν ότι σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα που αφορούν τις μεταφορές (69% των ερωτηθέντων Ελλήνων), το φορολογικό σύστημα (66%), τα θέματα υγείας (64%), την Παιδεία (63) και το συνταξιοδοτικό σύστημα (62%).
Τέλος, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, το 32% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας (έναντι 26% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και το 44% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας θα επηρέαζε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr