Το ερώτημα που ανακύπτει είναι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα; Πως θα λειτουργήσουν οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς;
Υπενθυμίζεται ότι στις δημοπρασίες ομολόγων συμμετέχουν 21 βασικοί διαπραγματευτές: Εθνική, Alpha bank, Eurobank, Πειραιώς, Emporiki, Morgan Stanley, HSBC, Barclays, BNP Paribas, ING, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Bayerische Hypo Vereinsbank, Societe Generale, Credit Suisse, Banca IMI, Merrill Lynch, Citigroup, JP Morgan, Nomura και ABN Amro Bank. Οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς διαχρονικά κάλυπταν τις ανάγκες του δημοσίου καλύπτοντας τις δημοπρασίες των ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
Το τελευταίο διάστημα όμως με αφορμή τις ακυρώσεις ομολόγων στην Ουγγαρία λόγω μη ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών σε συνδυασμό και με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Γερμανία στην κάλυψη ομολογιακής έκδοσης αλλά και τις αναταραχές που έχουν προκληθεί εσχάτως στην Ελλάδα, ξένοι οίκοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να δανεισθεί και ότι τα spreads θα αυξηθούν περαιτέρω.
Τι έχει δείξει το παρελθόν και ποιες είναι οι δυνητικές εναλλακτικές λύσεις του ελληνικού δημοσίου; Στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα δημοπρασία 3ετών ομολόγων , υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό του 1,3 δις ευρώ κατά 3,86 φορές δηλαδή συγκεντρώθηκαν συνολικά 5 δις ευρώ. Πέντε μήνες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί επίσης δημοπρασία 3ετών ομολόγων όπου η υπερκάλυψη ήταν οριακά μικρότερη.
Δηλαδή κατά την περίοδο της ανησυχητικής αύξησης των spreads στα ομόλογα το ποσοστό κάλυψης αυξήθηκε αντί να μειωθεί όπως θα ήταν φυσιολογικό. Όμως τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα; Τραπεζικά στελέχη και εκπρόσωποι ορισμένων ξένων primary dealers αναφέρουν ότι «το ελληνικό δημόσιο παρά τις φημολογίες δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην κάλυψη των εκδόσεων του».
Οι διαχειριστές των ομολόγων αναφέρουν επίσης ότι «αυτό που αξιολογείται στα ομόλογα πέραν του spreads είναι και τα swaps ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων επιτοκιακών κυρίως.Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδος διαμορφώνεται στο 5,2% δηλαδή έχει υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του ωστόσο με βάση τα swaps φαίνεται ότι το κόστος για τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στις 228 μονάδες βάσης που είναι και η διαφορά του spread αλλά οι 100 μονάδες βάσης. Στην περίπτωση όμως που δεν καλυφθούν κάποιες εκδόσεις τι θα μπορούσε να πράξει το ελληνικό δημόσιο;
Οι λύσεις θα ήταν 3:
1) Να διευρύνει το πελατολόγιο της και να αποτανθεί σε επενδυτές άλλων χωρών.
2) Να στραφεί στην ΕΕ και να ζητήσει την κάλυψη των ομολόγων από την Ενωμένη Ευρώπη και 3
3) Να στραφεί στις ελληνικές τράπεζες αλλά και σε ξένες δίνοντας τους ομόλογα τα οποία οι τράπεζες θα τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προς την ΕΚΤ ώστε να λάβουν ρευστότητα. Το μέτρο αυτό θεωρείται και το πιο ευέλικτο. Γιατί οι τράπεζες θα δώσουν ρευστότητα στο ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο π.χ. στα 10ετή 5,2% και θα πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ με επιτόκιο 2,5% με 2,6% περίπου.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr