«Είναι κινδυνολογία να θεωρείται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα καλύψει τις ανάγκες για άντληση κεφαλαίων το 2009» αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών; Το ερώτημα που τίθεται είναι , ισχύει το επιχείρημα του δημοσίου για κινδυνολογία στα ομόλογα; Ναι ισχύει, γιατί όμως;
Πρωτίστως τονίζεται ότι η μεγάλη αύξηση του spreads σημειώθηκε από τον Οκτώβριο του 2008 και εντεύθεν.Τον Μάρτιο του 2008 ήταν στις 50 μονάδες βάσης και τον Ιούνιο του 2007 στις 18 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών. Χθες όμως αναρριχήθηκε στις 223 μονάδες βάσης σε νέο ιστορικό υψηλό. Δηλαδή αν η απόδοση του 10ετούς γερμανικού είναι στο 3,19% του αντίστοιχου ελληνικού βρίσκεται στο 5,42%.
Ποιοι είναι οι λόγοι της ανόδου , το φαινόμενο αυτό έχει εκδηλωθεί μόνο στην Ελλάδα; Είναι προφανές ότι αν είχε εκδηλωθεί μόνο στην Ελλάδα τότε το πρόβλημα θα αφορούσε την οικονομική διαχείριση του εγχώριου χρέους. Όμως από την στιγμή που η μεγάλη αύξηση του spread έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες κυρίως στην Ιταλία αποδεικνύει ότι οι χώρες με μεγάλο χρέος έχουν επηρεαστεί δυσμενώς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνηθεί αν η αύξηση των spread είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας και ρηχότητας της αγοράς.
Είναι προφανές ότι η ΗΔΑΤ από 2,4 δις ευρώ ημερήσιο τζίρο έχει περιοριστεί στα 200 με 250 εκατ ευρώ αποδεικνύει ότι λίγοι επενδυτές διαμορφώνουν βραχυχρόνια τάση. Εφόσον καλυφθούν οιδημοπρασίες που σχεδιάζει τοελληνικό δημόσιο τον Ιανουάριο είναι πιθανό το spread να αρχίσει να μειώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αναρριχηθεί έως τις 300 μονάδες βάσης.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr