Η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε μία οικονομία με σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα μεν, η οποία ωστόσο είχε να επιδείξει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα είχε μπεί στην ΟΝΕ, και παρά τις αντιρρήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις πραγματικές δυνατότητες της, είχε τουλάχιστον να επιδείξει σοβαρή προσπάθεια όσον αφορά το συμμάζεμα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Αυτό ήταν μία σημαντική παράμετρος με ειδικό βάρος που σε μεγάλο βαθμό ισοστάθμιζε τις κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά , αδιαφάνεια και γραφειοκρατία. Υπήρχε δηλαδή μία άτυπη συμφωνία κυρίων.
Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις
Η Κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, για τους δικούς της λόγους, αναθεώρησε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας επί τω χείρω, κυρίως για να δείξει πως αυτή είναι περισσότερο έντιμη από την προηγούμενη. Είναι σίγουρο πως στις διαπραγματεύσεις με τους εξοργισμένους Ευρωπαίους, προσπάθησε να τους πείσει πως είναι και περισσότερο ικανή. Υποθέτω πως το ίδιο έκανε και με όσους οίκους, ( εξοργισμένους), είχαν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι τα είχαν φορτωθεί υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, καλόπιστα δέχθηκαν την αναθεώρηση, παρ΄ότι δέχθηκαν ως εξ ίσου σωστές και τις λογιστικές μεθόδους της προηγούμενης κυβέρνησης, κάτι που δεν έγινε ευρέως γνωστό. Ζήτησαν όμως και με το δίκιο τους, να μπούμε υπό επιτήρηση, για να δούν αν θα τηρούσαμε τις υποσχέσεις μας. Μετά από δύο χρόνια μας έβγαλαν από την επιτήρηση. Ο λόγος που μας έβγαλαν από την επιτήρηση, μεταξύ άλλων ήταν και γιατί συνεχώς δίναμε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις πως όλα είναι υπό έλεγχο και καλόπιστα δέχθηκαν πως η ελληνική οικονομία διατηρούσε έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, δεν έπαυαν να μας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, για το ασφαλιστικό, για τα ελλείμματα μας, για το δημόσιο χρέος μας, για την διαφθορά, για την γραφειοκρατία. Και φυσικά, για την προσφιλή μας συνήθεια να δανειζόμαστε.
Πως αξιολογούνται οι κίνδυνοι
Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος, είναι ότι όπως δουλεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δουλεύουν και οι μεγάλοι ιδιωτικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που είτε μας δανείζουν, είτε αγοράζουν και διακινούν τα ομόλογα μας. Και αυτοί έχουν τμήματα, μελετών, τμήματα αξιολόγησης κινδύνου, και σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν παράλληλα προς σύγκριση ως δεύτερη γνώμη, μελέτες και εκθέσεις από ανεξάρτητους, έγκυρους και έγκριτους μελετητικούς και συμβουλευτικούς οίκους, οι οποίοι επίσης αξιολογούν τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Και δεν μιλώ μόνο για Moodys, S&P και Fitch.
Κάθε πρωί λοιπόν, υπάρχουν τμήματα, που μελετούν τον Τύπο, αξιολογούν και ανθολογούν τις κρίσιμες ειδήσεις της επικαιρότητας, συντάσουν ένα καθημερινό δελτίο, το οποίο αποστέλλεται στην διοίκηση του τοπικού γραφείου και κατόπιν στα κεντρικά. Κάτι ανάλογο κάνουν και όλες οι πρεσβείες, και οι κατά τόπο εκπρόσωποι των μεγάλων οίκων μελετών,αναλύσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Επίσης διαβάζουν ανελλιπώς τις εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ή του Συνήγορου του Πολίτη. Προφανώς, το τελευταίο διάστημα, τα μηνύματα που ελάμβαναν η Kομισιόν, οι Πρεσβείες, οι Εμπορικοί Ακόλουθοι και οι ιδιωτικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικά.
Τα ευρήματα
Διαπίστωναν, πως ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο. Διαπίστωναν πως, οι ελληνικοί προϋπολογισμοί, είναι επιεικώς εικονικοί, αφού οι στόχοι που τίθενται μοιάζουν με όνειρα θερινής νυχτός. Διαπίστωναν πως οι σπατάλες συνεχίζονται αμείωτες, πως ασφαλιστικά ταμεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης, πως δεν πληρώνονται ούτε γιατροί, ούτε φαρμακοποιοί, ούτε προμηθευτές, και ότι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου κάνουν ως και τρία χρόνια να πάρουν το εφάπαξ τους. Διαπίστωναν πως τα ελλείμματα εξακοντίζονται, χέρι χέρι με το δημόσιο χρέος, πως οι εξαγωγές συρρικνώνονται, πως η ανταγωνιστικότητα εξανεμίζεται, πως οι επενδύσεις στην χώρα στερεύουν. Διαπίστωναν ότι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr