Θεωρητικά, οι τιμές των ακινήτων αντέχουν στην Ελλάδα, τουλάχιστον προς το παρόν. Βέβαια, η θεωρία απέχει από την πράξη. Αν βγει κάποιος να πουλήσει, θα πέσει θύμα απίστευτου παζαριού και το πιο πιθανό είναι ότι θα αναγκαστεί να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Τα επίσημα στοιχεία, καταγράφουν μειώσεις έως και 13-14% σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα καθώς όλα πλέον εξαρτώνται από τον παράγοντα...χρόνο. Όποιος πωλητής βιάζεται, είναι σίγουρο ότι θα σκοντάψει.
Τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ο πωλητής ακινήτου δεν είναι άλλη έννοια πέρα από το να εξασφαλίσει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο τίμημα. Τώρα, βάλλεται τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης.
- Μέσα στο 2009, ενεργοποιείται ο νέος νόμος που προβλέπει ότι κανένα σπίτι δεν θα μπορεί να πουληθεί αν δεν έχει εξασφαλίσει «ενεργειακή ταυτότητα». Η ενεργειακή ταυτότητα, μοιάζει με τα αμπελάκια που κολλούν οι εταιρείες στις ηλεκτρικές συσκευές. Όσο καλύτερη η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνει το σπίτι. Βέβαια, η έκδοση της ταυτότητας δεν θα είναι ανέξοδη. Ήδη από το Σαββατοκύριακο, εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιοκτητών καταγελούν ότι το κόστος της ενεργειακής ταυτότητας μπορεί να υπερβαίνει και τα 400-500 ευρώ. Η κακή βαθμολογία στην ενεργειακή ταυτότητα, θα λειτουργεί εις βάρος του τιμήματος. Εδώ λοιπόν ελοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος: να ξεκινήσει το...μεγάλο παζάρι ανάμεσα στον υποψήφιο πωλητή αλλά και τον μηχανικό που θα έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση της ενεργειακής ταυτότητας. Αντικείμενο του παζαριού; Μα φυσικά η καλή βαθμολογία που θα βοηθήσει τον πωλητή να εξασφαλίσει καλύτερο τίμημα.
- Η εφορία έχει χτυπήσει δύο φορές τους πωλητές. Η πρώτη, έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια μέσω του φόρου υπεραξίας αλλά στην πράξη φαίνεται τώρα. Πως; Κάποιος που αγόρασε σπίτι μετά το 2006 και θέλει τώρα να το πουλήσει, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το 20% της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς» στην εφορία. Μην βιαστείτε να αποφανθείτε ότι δεν τρέχει τίποτα στην περίπτωση που κάποιος πουλήσει με ζημιά. Τα περισσότερα συμβόλαια, συντάσσονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Αυτές που ισχύουν σήμερα είναι υψηλότερες έως και 80% από αυτές που ίσχυαν στις αρχές του 2006. Το δεύτερο «χτύπημα» συνδέεται με το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Οι συμβολαιογράφοι έχουν πάρει εντολή να μην συντάσσουν συμβόλαια πώλησης αν δεν έχουν χαρτί στα χέρια τους ότι έχει καταβληθεί το ΕΤΑΚ. Με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, ο πωλητής θα πρέπει να πληρώσει δύο φορές τον συγκεκριμένο φόρο μέσα στο 2009 ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ταλαιπωρηθεί έως ότου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εξοφλητική απόδειξη.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr